Enerji Günlüğü - Güneş paneli üreticisi CW Enerji, kullanılamaz haldeki panellerinin yüksek kazanım oranlarıyla geri dönüştürülmesi için, güneş enerjisi PV geri dönüşüm derneği PV CYCLE üyesi oldu.
Antalya’da faaliyet gösteren güneş paneli üreticisi CW Enerji, ömrünü tamamlayan güneş panellerinin geri dönüşümlerinin sağlanması için, dünya çapında ortak ve özel üretilmiş atık yönetimi ve yasal uygunluk hizmeti sunan ve kar amacı gütmeyen güneş enerjisi PV dönüşüm derneği PV CYCLE üyesi olduğunu duyurdu.
Türkiye’de PV CYCLE üyesi olan tek fotovoltaik enerji (güneş elektriği) firması olduklarını belirten CW Enerji Yönetim Kurulu Başkanı Tarık Sarvan, “kullanılamaz haldeki panellerimizin yüksek kazanım oranlarıyla geri dönüştürülmesi için Avrupa menşeili bir organizasyon olan PV Cycle üyesi olmanın gururunu yaşıyoruz” dedi.
CW Enerji olarak üretim öncesinde yaptıkları işin öneminin ve sorumluluğunun farkında olduklarının altını çizen Tarık Sarvan, sonrasında da gerekli duyarlılığı göstererek kullanılamaz haldeki panellerin yüksek kazanım oranlarıyla geri dönüştürülmesi için, kar amacı gütmeden tamamen sosyal sorumluluk bilinci ile çalışan PW Cycle üyesi olduklarını belirtti. PW Cycle’ın şirketler ve atık sahipleri için dünya çapında ortak ve özel üretilmiş atık yönetimi ve yasal uygunluk hizmeti sunduğunu söyleyen Tarık Sarvan, güneş enerjisi endüstrisi tarafından 2007’de kurulan PW Cycle’ın bugün portföyünde çok çeşitli atık ürünlerini içerdiğini ifade etti.
PANELLER UZMAN KİŞİLERCE GERİ DÖNÜŞTÜRÜLMELİ
Fotovoltaik güneş panellerinin temiz ve sürdürülebilir bir enerji kaynağı olduğunu söyleyen Sarvan, güneş panelleri kullanılarak 25 yıl yüzde 80’in üzerinde verimli elektrik üretmenin mümkün olabileceğini ifade etti. 25 yıl verimlilik sürecinin ardından çevre dostu enerji kaynağı olan güneş enerjisi santrallerinin birer çöplüğe dönüşmeyeceğinin altını çizen Tarık Sarvan, fotovoltaik panellerin konusunda uzmanlaşmış kişiler tarafından geri dönüştürülmesi gerektiğini, bu geri dönüşüm ile panel içinde kullanılan malzemelerin bir kısmının tekrar kazanımı ve kullanımının söz konusu olduğunu belirtti. Böylece fotovoltaik endüstrisinin finansal, çevresel ve teknik açılardan da sürdürülebilir hale geleceğini ifade etti.
Lamine haldeki paneller kompleks bir yapıda oldukları için geri dönüşümünün uzmanlık ve altyapı gerektirdiğini vurgulayan Tarık Sarvan, “Birinci nesil silisyum bazlı panellerin geri dönüşüm işlemi sonucunda silisyum, gümüş, kalay, kurşun, alüminyum vb. birtakım kimyasallar elde edilerek hem ekonomik bir kazanç elde edilir hem de doğaya karışmaları engellenerek bu çevre dostu enerji kaynağının kirlilik yaratmasının önüne geçilir” şeklinde konuştu.