1. HABERLER

  2. PETROL

  3. Çukurova Havalimanında Akaryakıt Depolama ve Hava İkmal Tesisi kurulacak

Çukurova Havalimanında Akaryakıt Depolama ve Hava İkmal Tesisi kurulacak

THY Opet Havacılık Yakıtları A.Ş. tarafından Mersin’de yeni açılan Çukurova Havalimanında yakıt sistemi inşaatı, işletme ve hava aracı yakıt temin ve ikmali yapılması planlanıyor.

Çukurova Havalimanında Akaryakıt Depolama ve Hava İkmal Tesisi kurulacak

Enerji Günlüğü - Mersin İli, Tarsus İlçesi, Karsavran Mahallesinde hizmete açılan Çukurova Havalimanı içerisinde tahsis edilen 11.875 m2 alanda THY Opet Havacılık Yakıtları A.Ş. tarafından “5.312 m3 akaryakıt (Jet A1, Avgas) depolama kapasiteli hava ikmal tesisi kurulması planlanıyor. 

246 milyon lira değerindeki proje kapsamında, THY OPET Havacılık Yakıtları A.Ş. tarafından havayolu ulaşımını sağlayan hava araçlarına gerekli olan yakıtın depolanması için gerekli yakıt temininin sağlanacağı ve hava araçlarına ikmalin yapılacağı “Akaryakıt Depolama ve Hava İkmal Tesisi” kurulacak. 

Temin ve ikmali yapılması planlanan akaryakıt tipleri JET-A1 ve Avgas olacak. Depolanması planlanan Jet A1 yakıtının depolama ve ikmal hizmeti, havaalanına hizmet verecek uçaklar için sağlanacak olup Avgas yakıtı ise havaalanına hizmet verecek küçük eğitim uçakları ve helikopterler için olacak. 

Proje, Favori Çukurova Havalimanı İşletmeciliği A.Ş. ile THY Opet Havacılık Yakıtları A.Ş. arasında yapılan “Çukurova Havalimanı Yakıt Sistemi İnşaatı, İşletme Ve Hava Aracı Yakıt Temin Ve İkmali Sözleşmesi” gereği 11.875 m2’lik alanda gerçekleştirilecek. 

TOPLAM 6 ADET DEPOLAMA TANKI YER ALACAK

Alanda her biri 1078 m3 kapasiteye sahip 4 adet JET A1 akaryakıt depolama tankı ve 2 adet her biri 500 m3 kapasiteye sahip Avgas akaryakıt depolama tankı yapılacak. 

Tesise kara yoluyla gelen akaryakıtın (Jet A-1, Avgas) proje kapsamında yapılması planlanan akaryakıt depolama tanklarına kabulü akaryakıt dolum/boşaltım adalarından yapılacak. Tanklarda depolanacak akaryakıtlar havaalanı içerisinde hidrant sisteminin bulunduğu güzergâh üzerindeki hava araçlarına hidrant sistemi ile temin edilecek, hidrant sisteminin bulunmadığı yerlerde kara tankerleri ile hava araçlarına yakıt temini sağlanacak.

Enerji Günlüğü