1. HABERLER

  2. SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK

  3. COP29'da anlaşma sağlandı: yılda 300 milyar dolar finansman

COP29'da anlaşma sağlandı: yılda 300 milyar dolar finansman

COP29’da gelişmiş ülkelerden gelişmekte olan ülkelere 2035 yılına kadar yılda 300 milyar dolar tutarında iklim finansmanı sunmayı kabul etti. COP29’a katılan az gelişmiş ülkeler, 1.3 trilyon dolara ihtiyaç duyulduğunu savunuyordu.

COP29'da anlaşma sağlandı: yılda 300 milyar dolar finansman

Enerji Günlüğü - BM İklim Görüşmelerine katılan ülkeler COP29’dan bir anlaşmayla ayrıldılar. Zengin ülkeler, büyük Güney ekonomilerinin gönüllü çabaları ile birlikte, ilk kez gelişmekte olan ülkelere 2035 yılına kadar yılda 300 milyar dolar tutarında iklim finansmanı sunmayı kabul etti. COP29’a katılan az gelişmiş ülkeler, 1.3 trilyon dolara ihtiyaç duyulduğunu savunuyordu.

Bu rakam büyük bir artışı temsil etmiyor olsa da, küresel iklim eyleminin gerçekleştirilmesine yardımcı olacak uzun vadeli ortaklık taahhüdünü gösteriyor.

“İNSANLIĞIN SİGORTASI”

BM İklim Değişikliği İcra Sekreteri Simon Stiell, Bakü'deki BM İklim Konferansı'nda mutabakata varılan yeni finansman hedefinin insanlığın sigortası olduğunu vurguladı. Stiell, “Bu anlaşma temiz enerji patlamasını büyütecek ve milyarlarca hayatı koruyacak.  Bu, tüm ülkelerin cesur iklim eyleminin büyük faydalarını paylaşmasına yardımcı olacak: herkes için daha fazla iş, daha güçlü büyüme, daha ucuz ve daha temiz enerji. Ancak diğer sigorta poliçeleri gibi bu da ancak primlerin tam olarak ve zamanında ödenmesi durumunda işe yarar” dedi.

“ÇOK MÜCADELE EDİLDİ”

Inter-Amerikan Kalkınma Bankası Başkanının İklim Değişikliği Özel Danışmanı Avinash Persaud, yaptığı değerlendirmede, “Üzerinde çok mücadele edildi, ancak gelişmiş ülkelerden gelişmekte olan ülkelere aktarılan yıllık 300 milyar dolar ile bugün gelişmiş ülkelerde siyasi olarak ulaşılabilir olan ile gelişmekte olan ülkelerde fark yaratacak olan arasındaki sınıra ulaştık. Ancak anlaşmada bu rakamın etrafında yer alan hususlar kritik önem taşıyor. Bu para ancak öncelikle kırılgan ülkelerin iklim değişikliğine karşı daha dirençli hale gelmelerine yardımcı olursa, IMF ve Çok Taraflı Kalkınma Bankalarının gelişmekte olan ülkelerde enerji dönüşümü için finansman akışını engelleyen döviz risklerini ve diğer engelleri azaltmaya yönelik diğer çabalarını tamamlarsa ve en kırılgan topluluklarda iklim kayıp ve hasarına müdahale etmek için yeni uluslararası vergilerden ayrı olursa işe yarayacak” ifadelerini kullandı. 

İlgili Haberler