Enerji Günlüğü - Polonya’da gerçekleştirilen COP24’de ülkeler, küresel iklim eylemini daha şeffaf ve detaylı bir biçimde incelemeyi olanaklı kılan ortak kurallarda mutabık kaldılar.
Karbon pazarları üzerinde son dakikada çıkan tartışmalarla başarısızlığa uğrama tehlikesi ile karşı karşıya gelen ve bir gün geciken Polonya’nın Katoviçe kentinde iki hafta süren Birleşmiş Milletler İklim Zirvesi’nde (COP24) Paris İklim Anlaşmasını 2020 itibarıyla işler hale getirecek bir dizi önlem üzerinde anlaştı. Zirve sonucunuda ülkeler, küresel iklim eylemini daha şeffaf ve detaylı bir biçimde incelemeyi olanaklı kılan ortak kurallarda mutabık kaldılar.
Kural Kitabı ile birlikte 2020 öncesi iklim hedeflerini yenileme kararı, küresel düzeyde sera gazı emisyonlarını azaltmak için çok önemli bir adım olarak kabul ediliyor. Bilimsel araştırmalar, sera gazı emisyonlarının tekrardan artışa geçtiğini gösterirken, IPCC Raporu iklim değişikliğini Paris Anlaşması hedeflerine uygun olarak 1.5 Derece hedefini tutturabilmesi için sadece 12 yıl kaldı.
ULUSAL NİYET KATKI BEYANLARI DA YENİLENECEK
Kural Kitabı'nın dışında, ülkeler aynı zamanda 2020 yılına kadar mevcut iklim hedeflerini içeren Ulusal Niyet Katkı Beyanı belgelerini yenilemek konusunda da anlaştılar. Bu yenilenmiş hedefleri sunmak için Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri'nin 2019 yılında iklim konusunda özel düzenleyeceği Zirve'de bir araya gelmeye de karar verdiler.
TÜRKİYE’NİN SORUNLARI ÇÖZÜLEMEDİ
Türkiye’nin taleplerinde bu sene de bir somut sonuç alınmadı. Birleşmiş Milletler Çerçeve Sözleşmesi’ne göre Türkiye EK-I ülkesi olarak, kalkınmış ülke olarak sınıflandırıyor. Paris Anlaşması kapsamında “kalkınmakta olan ülke” olarak sınıflandırılmayı talep ediyor.
Türkiye, COP24'e EK-1'den çıkma talebine gelmiş, bu talebe karşı Başkanlık Avrupa Birliği adına Fransız Büyükelçi Bridgette Collet'in ikili görüşmeler ile sorunu çözüme kavuşturmak için görevlendirilmişti. Collet, konuşmasında Türkiye’nin sorunu çözmek için gösterdiği iyi niyete ve çabalara dikkat çekerken, tarafların uzlaşamadığını iletti. Bu talebe özellikle kalkınmakta olan ülkelerden itiraz geldiği belirtiliyor. Collet konuşmasında, Türkiye'nin uzlaşmacı ve yapıcı tavrına dikkat çekerken, konsensüs ve uzlaşma için yeterli zamanın olmadığını ifade etti.
Bunun dışında ise Türkiye, ilk defa kamuoyu önünde 1.5 C Derece Raporu'na atıfta bulundu. COP24'te konuşma yapan Türkiye Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum "IPPC'nin 1.5C Derece Raporu, iklim değişikliği eyleminin aciliyetini ortaya koyuyor" dedi.