1. HABERLER

  2. PETROL

  3. Çin’in Rusya ve İran’dan petrol ithalatı giderek artıyor

Çin’in Rusya ve İran’dan petrol ithalatı giderek artıyor

İran ve Rusya Çin’e ucuz petrol vermek için rekabeti ilerletiyor.

Çin’in Rusya ve İran’dan petrol ithalatı giderek artıyor

Enerji Günlüğü - Çin, en büyük tedarikçileri olan Rusya ve İran arasındaki fiyat rekabetinin tadını çıkarıyor. Bu durum en çok Batı Afrikalı tedarikçileri zarara uğratırken; Körfez ülkelerinde de rahatsızlık yaratacak. 

Rusya’ın Ukrayna’yı işgaliyle başlayan süreç Rus petrolünün fiyatlarını ucuzlattı. Çin pazarından aldığı payı büyütmek isteyen İran ise Ruslarla fiyat rekabetine girdi. Rusya hala Çin’in en büyük tedarikçisi ancak İran’ın ihracatı, son 2 ayda günde 700.000 varilin üzerine çıktı. 

Bu gelişme kısa vadede Angola, Gabon ve Demokratik Kongo Cumhuriyeti gibi Batı Afrika ülkelerini vurdu. Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD) uyguladığı yaptırımlar nedeniyle fiyatı düşen Rus petrolü İran’la rekabet nedeniyle daha da ucuzlama eğilimi kazandı. 

OPEC+ üyesi olan Rusya’nın Çin’e ihracatı, Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) üyesi Suudi Arabistan’ın Çin’e ihraç ettiği petrol miktarını geride bıraktı. İran petrolünün de ucuzlamasıyla Çin’in petrol tedarikinde Afrikalı tedarikçilerle birlikte Körfez destinasyonu da giderek kan kaybetmeye başladı. 

İran, Ukrayna’nın işgalinden önce de vadeli brent petrolü fiyatlarının 4 ila 5 dolar altında fiyat veriyordu. Bugün bu fark 10 dolar seviyesine çıkmış durumda. 

Rus ve İran petrolü Çin’de daha çok özel rafinerilere teslim ediliyor. Çin’deki özel rafineriler sıkı ihracat kısıtlamalarına tabi çalışıyorlar ve büyük ölçüde iç pazara yakıt tedariki yapıyorlar. Bu nedenle ucuz petrol tedariki; uluslararası piyasada Teapots (Çaydanlıklar) olarak tabir edilen ve pandemi nedeniyle büyük zarar kaydeden Çinli özel rafineriler için hayati önem taşıyor. 

OPEC ülkeleri Cezayir, Angola, Ekvator Ginesi, Gabon, İran, Irak, Kuveyt, Libya, Nijerya, Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri ve Venezuela’dan oluşuyor. 

OPEC+ (opecplus) ifadesi ise OPEC ülkeleri ile OPEC üyesi olmayan ama petrol ihracatçısı olan Azerbaycan, Bahreyn, Brunei, Kazakistan, Malezya, Meksika, Umman, Rusya, Güney Sudan ve Sudan’ı ifade ediyor.

İlgili Haberler