1. HABERLER

  2. KÖMÜR

  3. Çin’in kömür üretimi yüzde 4 arttı

Çin’in kömür üretimi yüzde 4 arttı

Çin’in kömür üretimi Eylül’de bir önceki yıla göre %4,4 artarken, kömür ve gazdan elektrik üretimi de yaklaşık %9 arttı.

Çin’in kömür üretimi yüzde 4 arttı

Enerji Günlüğü - Çin'in 2024 yılı Eylül ayında kömür üretimi, yılın başlarında başlatılan güvenlik denetimlerinin sona ermesi ve daha fazla kömürden kimyasal madde üretme kapasitesinin tekrar devreye girmesinin ardından, bir önceki yıla göre %4,4 arttı. Çin İstatistik Bürosunun (NBC) verilerine göre, Eylül ayı üretimi Ağustos ayındaki 396.55 milyon tondan 414.46 milyon tona yükseldi. 

BU YIL ÜRETİM %0,6 ARTTI

Revize edilen hükümet verilerine göre, yılın ilk dokuz ayındaki kömür üretimi ise bir önceki yıla göre %0,6 artışla 3,48 milyar ton oldu.

SHANXİ EYALETİNDEKİ KAZALAR ÜRETİMİ TETİKLEDİ

Ülkenin başlıca kömür üretici eyaleti Shanxi'nin kömür madenlerindeki kazalar ve ölümler, artan güvenlik denetimleri nedeniyle yılın ilk yarısında sırasıyla %42 ve %40 oranında azaldı. Bu da madenlerin daha güçlü talebi karşılamak için üretime devam etmesini sağladı. 2023'te Çin'deki kömürün %29'unu çıkaran eyalet, bu yılın başlarında madencilere bir güvenlik önlemi olarak fazla üretimi azaltmalarını söylemişti. 

KÖMÜR VE GAZDAN ELEKTRİK ÜRETİMİ ARTTI

Ulusal İstatistik Bürosu'nun (NBC) açıkladığı verilere göre, Çin'in Eylül ayındaki termik enerji üretimi bir önceki yıla göre %8,9 arttı. NBS'ye göre, büyük ölçüde kömür ve bazı gaz yakıtlı enerji santrallerinden elde edilen üretimi ifade eden termik enerji üretimi geçen ay 545,1 milyar kilovat saat (kWh) olarak gerçekleşti. 

Bu rakam, tüm kaynaklardan elektrik üretiminin %6 artışla 802,4 milyar kWh'ye yükselmesinden daha güçlü oldu. Çin'de termik enerji üretimi çoğunlukla kömürden, küçük bir kısmı da doğal gaz santrallerinden elde ediliyor.