1. HABERLER

  2. PETROL

  3. Çin petrol gemileri için yapay boğaz inşa edecek

Çin petrol gemileri için yapay boğaz inşa edecek

Enerji Günlüğü - Çin, Ortadoğu'dan ithal ettiği petrolü taşıyan gemilerin geçmesi için Güney Tayland üzerinden, Güney Çin Denizi'ne yapay bir boğaz...

Çin petrol gemileri için yapay boğaz inşa edecek

Enerji Günlüğü - Çin, Ortadoğu'dan ithal ettiği petrolü taşıyan gemilerin geçmesi için Güney Tayland üzerinden, Güney Çin Denizi'ne yapay bir boğaz inşa etmeyi planlıyor.

Çin, Ortadoğu'dan ithal ettiği petrol için kestirme bir yol projesi üzerinde duruyor. Çin, petrol gemilerini Orta doğu'dan gelen petrol yüklü tankerlerin tek geçiş hattı olması sebebiyle bölgede çok büyük bir stratejik öneme sahip olan Malezya'daki Malakka boğazı yerine, Güney Tayland'da Güney Çin Denizi ile Hint okyanusu arasında kuracağı yapay bir kanaldan geçirmeyi planlıyor.

10 yılda tamamlanması planlanan proje ile ulaşım süresi 1 hafta kısalacak, masrafları da büyük miktarda azaltacak. Taylandlı ve Çinli yetkililer böyle bir kanal anlaşmasının imzalandığını kesin bir dille yalanlamış değiller.

BÖLGE ÜLKELERİ RAHATSIZ

Öte yandan Çin'le bölge ülkeleri arasında siyasi gerilimlere neden olan Güney Çin Denizi üzerindeki hak iddiaları devam ediyor. Çin'in bu bölgeye açılan yeni bir boğaz inşa etmesi ve bunun kontrolünü tamamen elinde tutması bölge ülkeleri için rahatsız edici bir hamle olarak değerlendiriliyor. Diğer taraftan, Çin'in bu hamlesinin ekonomik gerekçelerin yanında askeri gerekçelerle yapılmış bir hamle olma ihtimalinin de oldukça güçlü olduğu dile getiriliyor.

ABD UYARDI

Amerika da yaşanan bu gelişme üzerine geçtiğimiz hafta Çarşamba günü Çin'i bu projeyi gerçekleştirmesi halinde ilişkilerin gerileceği konusunda uyardı. Uyarıda böyle bir projenin 'sert ve ağır sonuçlara' yol açabileceği ve bölgeyi daha fazla militarize edeceği ifadeleri dikkat çekti.