1. HABERLER

  2. ELEKTRİKLİ ARAÇLAR

  3. Çin malı otomobile yüzde 40 ek vergi ek mali yükümlülük oldu

Çin malı otomobile yüzde 40 ek vergi ek mali yükümlülük oldu

İthal Çin malı otomobillere ilave ödeme, vergi olarak değil, ek mali yükümlülük adı altında uygulanacak.

Çin malı otomobile yüzde 40 ek vergi ek mali yükümlülük oldu

Enerji Günlüğü - 7 Temmuz’dan itibaren ithal Çin malı otomobillere getirilen ek ödeme, ek mali yükümlülük olarak uygulanacak. Ek mali yükümlülük, ilave gümrük vergisinde olduğu gibi, Gümrük Kanunu hükümlerine tabi olacak. 

8723 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı, 02 Temmuz 2024 tarihi itibarıyla yayımlanarak yürürlüğe girdi. Buna göre elektrikli, hibrit veya içten yanmalı fark etmeksizin; Çin Halk Cumhuriyeti menşeli otomobillerin ithalatına getirilen ve  07 Temmuz 2024’ten itibaren uygulanacak olan ilave %40 veya adet başına asgari 7.000 dolarlık yükümlülük, ek mali yükümlülük olarak uygulanacak. Uygulamada iki seçenekten yüksek olanı esas alınacak.

Ek mali yükümlülük, gümrük idarelerince, ithalatta alınan gümrük vergileri ve diğer mali yükümlülüklerden ayrı olarak tahsil edilecek ve genel bütçeye irat kaydedilecek. 

Çin malı söz konusu araçlara getirilen ve daha önce ilave gümrük vergisi olarak açıklanan ek mali yükümlülük, 4458 sayılı Gümrük Kanunu ve ilgili diğer gümrük mevzuatında bildirilen hükümler doğrultusunda aynen uygulanacak.  

Uygulama; Gümrük Tarife İstatistik Pozisyonu (GTİP) listesinde 87’nci fasılda listelenen motorlu kara taşıtları, traktörler, bisikletler, motosikletler ve diğer kara taşıtları, bunları aksam, parça ve aksesuarlarının tamamı için geçerli olacak. 

Uygulama, silindir hacmi fark etmeksizin; içten yanmalı motorla çalışan otomobiller ile elektrik motorlu ya da hibrit otomobiller ve elektrikli araç bataryalarını da kapsıyor. 

İlgili Haberler