1. HABERLER

  2. KÖMÜR

  3. Çin kömür üretimini arttırma hazırlığında

Çin kömür üretimini arttırma hazırlığında

Dünyanın en büyük fosil yakıt üreticisi ve tüketicisi olan Çin’de yılda 1 milyar tondan fazla yeni kömür madeninin açılması bekleniyor.

Çin kömür üretimini arttırma hazırlığında

Enerji Günlüğü - ABD merkezli Global Energy Monitor (GEM) tarafından Nisan ayı itibariyle yıllık kapasitesi en az 1 milyon ton olan büyük madenleri kapsayan rapora göre, dünyadaki yeni kömür madenlerinin yarısından fazlasına Çin sahip ve bu da metan emisyonlarında önemli bir artış riskini beraberinde getiriyor. Rapora göre, Çin her yıl 1,28 milyar ton kömür üretmeye yetecek kadar yeni maden geliştiriyor. 

Bu kapasitenin %35'inin halihazırda inşaat halinde olduğu, yani üç ila beş yıl içinde üretimde bir artış beklendiği belirtildi. Raporda “Kömür üretim kapasitesini arttırmak şu anda ulusal bir politika önceliği ve siyasi bir görevdir. Sektöre hakim olan kamu iktisadi teşebbüsleri genellikle bu hedefi yerine getirmekle görevlendiriliyor” denildi. 

KÖMÜR ŞİRKETLERİNİN KARI GARANTİ ALTINDA

Raporda Çin'in uzun vadeli sözleşme sisteminin kömür şirketlerinin karlılığını garanti ettiği de belirtildi. 

Rapora göre, Çin'in mevcut büyük ölçekli kömür madeni kapasitesi yılda 3,88 milyar ton olup, bu rakam küresel toplamın neredeyse yarısı. Çin, istatistik bürosunun verilerine göre 2023 yılında toplam 4,66 milyar ton kömür çıkararak rekor kırdı.

EMİSYON %5 ARTACAK

Raporda, Çin'in mevcut madenlerinin, benzer büyüklükteki büyük madenlerden kaynaklanan küresel kömür madeni metan emisyonlarının %70'inden sorumlu olduğu ve önerilen tüm projelerin tamamlanması halinde bu oranın %75'e yükseleceği belirtildi.