1. HABERLER

  2. KÖMÜR

  3. Çin bu yıl kömür bazlı çelik üretimine izin vermedi

Çin bu yıl kömür bazlı çelik üretimine izin vermedi

Çin, 2020 yılında iklim nötrlüğü hedeflerini açıklamasından bu yana ilk kez yılın ilk yarısında hiçbir kömür bazlı çelik üretim projesine izin vermedi. 

Çin bu yıl kömür bazlı çelik üretimine izin vermedi

Enerji Günlüğü -Çin’de 2024’ün ilk 6 ayında 7,1 milyon tonluk yeni çelik üretim kapasitesi onaylanırken bunların tamamı kömür yoğun yüksek fırınlar yerine, daha temiz hurda bazlı elektrik ark ocağı (EAF) projeleri olarak faaliyete geçti.

Enerji ve Temiz Hava Araştırma Merkezi (CREA) yayınladığı raporda, ilk yarıda eyalet yönetimleri tarafından izin verilen yıllık 7.1 milyon ton çelik üretim kapasitesinin tamamının, geri dönüştürülmüş hurda ve elektrikle çalışan daha temiz bir süreç olan elektrik ark ocaklarını kullandığını belirtti. 

EN BÜYÜK İKİNCİ KARBON EMİSYONU KAYNAĞI

Çin'in %15 ile en büyük ikinci karbon emisyonu kaynağı olan çelik endüstrisinin yeşillendirilmesi, ülkenin 2060 yılına kadar karbon nötr hale gelme planının hayati bir parçası. Pekin, son yıllarda ham çelik üretimini azaltmak ve daha temiz çelik üretim teknolojisini teşvik etmek gibi önlemler alıyor. Ancak üreticiler zayıf bir ekonomide düşük marjlarla mücadele ederken zorluklar devam ediyor. 

“BİR DÖNÜM NOKTASI OLABİLİR”

CREA, kömüre dayalı projelere izin vermeyi durdurma hamlesinin Çin'in çelik karbonsuzlaştırma ilerlemesinde bir dönüm noktası olabileceğini kaydetti. Araştırma kuruluşu, Çin'in 2025 yılına kadar çelik endüstrisinden 200 milyon ton karbondioksit azaltma yolunda ilerleyeceğini ve bunun 2020'deki zirve noktasından %10'luk bir düşüş olacağını belirtti. 

YENİ BİR EYLEM PLANI AÇIKLANDI

Dünyanın en büyük çelik kullanıcısı Çin, Mayıs ayında sektör için 53 milyon tonluk bir emisyon azaltma hedefi belirleyen ve düşük değerli demir ve çelik ürünlerinin ihracatını kısıtlayan yeni bir 2024-2025 eylem planı açıkladı. Raporun baş yazarı Xinyi Shen, "Çin'in çelik talebi zirveye ulaştıkça ve daha fazla hurda kullanılabilir hale geldikçe, bu bize önümüzdeki 10 yıl içinde emisyonları azaltmak için büyük bir fırsat getiriyor" dedi.