Enerji Günlüğü - CHP, 31 Mart'ta yaşanan büyük elektrik kesintisinin yol açtığı maddi zararların karşılanması hakkında kanun teklifi verdi.
CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu, 31 Mart 2015 tarihinde saat 10.36'da başlayan ve saniyeler içinde 79 ilimizde yaşanan büyük elektrik kesintilerinin yol açtığı maddi zararların karşılanması hakkında kanun teklifi verdi.
Tanrıkulu'nun konu ile ilgili veridği kanun teklifinde, Bölgelere göre 5,5 - 9 saat arasında süren elektrik kesintisinin gerekçesi halen hükümet tarafından açıklanamadığına, gerekçesinin bulunamadığına dikkat çekilerek, "İlk tahminler elektrik dağıtım merkezleri arasında haberleşme ve otomasyonu sağlayan SCADA - Uzaktan Veri Toplama ve Kontrol (Supervisory Control and Data Acquisition) sisteminin devreye girmediği, bu nedenle arızanın lokal olarak sabitlenip sisteme yayılmasının önlenemediği yönündedir.Bu büyük elektrik kesintisi, ameliyatların yapılamaması, aşıların bozulması, metro, YHT gibi ulaşım araçlarının çalışmaması, trafik sinyalizasyon sisteminin çökmesi, büyük alışveriş merkezlerinin günlük 50 bin TL'ye varan akaryakıt harcayarak jeneratörle ayakta kalması, vardiya modeliyle 24 saat üretim yapan fabrikaları kapatıp işçileri evine göndermesi, milyon dolarlık makinelerin bozulması, KOBİ'lerin, küçük esnafın üretim-satış yapamaması, vatandaşın ATM'den para çekememesi, baz istasyonlarının jeneratörlerinin yakıtının bitmesi nedeniyle mobil iletişim altyapısının çökmesi gibi tahmin edilemez zararlara yol açarak adeta ülkede deprem, savaş benzeri bir kaos etkisi yaratmıştır. Büyük elektrik kesintisinin yol açtığı maddi zararlara dair reel sektörden, sivil toplum ve meslek kuruluşlarından çeşitli tahmin açıklamaları yapılmıştır. " denildi.
TÜRKİYE BİR SAATTE 100 MİLYON ZARAR ETTİ
Elektrik kesintisi nedeniyle 1 saatte -Türkiye'nin yaşadığı üretim kaybı yaklaşık 100 milyon dolar olduğu hesaplanan kanun teklifinde, bu hesaba göre 80 ilde yaşanan büyük elektrik kesintisinin yol açtığı maddi zararın 750 milyon doları buluduğu ifade edildi.
Zararın çeşitli örneklerle açıklandığı teklifte, bu tür büyük elektrik kesintileri nedeniyle oluşan zararların, benzeri kaos durumunun daha sonra yeniden yaşanmasını önlemek amacıyla kamu tarafından karşılanması gerektiği vurgulandı. Eğer söz konusu zarar elektrik dağıtım iletim sistemindeki bir özel sektör işletmesinden, santralinden kaynaklanıyor ise Hazine de vatandaşın, esnafın, sanayicinin zararını karşılamak için yaptığı bu ödemeleri bu işletmeciye rücu etmesi gerektiği belirtildi.