1. HABERLER

  2. NÜKLEER

  3. Çernobil enkazına dev çadırlı koruma

Çernobil enkazına dev çadırlı koruma

Enerji Günlüğü - Çernobil nükleer reaktörünün enkazı, olası radyoaktif sızıntıları önlemek için dev bir çelik çadırla kaplandı. 26 Nisan...

Çernobil enkazına dev çadırlı koruma

Enerji Günlüğü - Çernobil nükleer reaktörünün enkazı, olası radyoaktif sızıntıları önlemek için dev bir çelik çadırla kaplandı. 

26 Nisan 1986'da nükleer kazaya uğrayan Ukrayana’nın başkenti Kiev yakınlarındaki Çernobil nükleer santralinin dördüncü ünitesi, yapımı altı yıl süren dev bir çelik çadırla kaplandı. 

Radyoaktif sızıntıyı kontrol altına alabilmek için Rus mühendislerin kazadan hemen sonra reaktör ünitesini çelik-beton karışımı bir konstrüksiyonla kaplaması yıllara yenik düşünce, bu kaplamanın üstünün kapatılması gündeme geldi. G7 ülkeleri 1997 yılında Çernobil’deki reaktör ünitesinin üzerinin bir kalkanla kaplanmasına karar verdi. Bu amaçla geliştirilen projeye 40’tan fazla ülke finasman desteği sağladı. 2010 yılında da yapım çalışmalarına start verildi.

HORTUM VE DEPREME DAYANIKLI KALKAN

108 metre tavan yüksekliğiyle bugüne kadar yapılan en yüksek hangar olma özelliğini taşıyan Çernobil kalkanının genişliği 257, uzunluğu ise 162 metre. 36 bin tonluk çelik mazlemenin kullanıldığı yapı, 6 büyüklüğünde depreme ve  üçüncü kademeye kadar şiddetli hortuma karşı dayanıklı. Yaklaşık 1,5 milyar Euro’ya malolduğu belirtilen dev kalkanın yapımında 10 bine yakın işçi çalıştı.

Kalkanın seyyar olması da bir başka ilginç özelliği. Doğrudan enkazın üzerine inşa edilmesi çok tehlikeli olduğundan, yakın bir yerde yapılıp, dev hidrolik çekiciler yardımıyla dört numaralı ünitenin üstüne törenle yerleştirildi.