1. HABERLER

  2. YENİLENEBİLİR

  3. RÜZGAR

  4. Çerkeş Rüzgâr Santrali’ne Almanya’dan yeşil kredi

Çerkeş Rüzgâr Santrali’ne Almanya’dan yeşil kredi

Cengiz Holding, DZ Bank’tan Çerkeş Rüzgâr Enerji Santrali (RES) projesi için Almanya’dan 20 milyon dolarlık yeşil finansman sağladı.

Çerkeş Rüzgâr Santrali’ne Almanya’dan yeşil kredi

Enerji Günlüğü - Cengiz Holding şirketi Cengiz Enerji’ye ait 50 MW kurulu güce sahip Çerkeş Rüzgâr Enerji Santrali kapasite artışı projesinin finansmanı için yurt dışından kaynak sağlandı. Alman DZ Bank’tan sağlanan “yeşil kredi” ile Çerkeş Rüzgâr Enerji Santrali’ne, toplam 32,6 MW kurulu güce sahip yeni rüzgâr türbinleri eklenecek.

Cengiz Holding Yönetim Kurulu Danışmanı Arzu Özgiray, yeşil kredinin çevresel etki ve sürdürülebilirlik yönünden belirli kriter ve taahhütleri yerine getiren şirketlere verildiğine dikkat çekti. Bu kredi türünün, standart finansman modellerine kıyasla çok daha sıkı ve katmanlı bir teminat ve onay mekanizmasının yanı sıra raporlama ve şeffaflık yönünden de çok daha detaylı bir süreçten geçmeyi gerektirdiğini vurgulayan Özgiray, “Cengiz Holding’in güçlü bilanço yapısı ve kredi piyasalarındaki itibarının yüksek olması sayesinde bu krediyi, Çin’in ihracat ve kredi sigorta kuruluşu olan Sinosure’un krediye vermiş olduğu sigorta poliçesi ile alabildik.” dedi.

90 METRELİK KANATLARA SAHİP OLACAK

Finansmanı yeşil krediden sağlanacak kapasite artırma projesiyle Çerkeş Rüzgâr Enerji Santrali’nin kurulu gücü 32,6 MW’lık artışla 82,6 MW’a çıkacak. Her biri 7,2 MW kurulu güce sahip rüzgâr türbinlerinden meydana gelecek santral, 183 metre rotor çapı ve 90 metre kanat uzunluğu ile bu alanda Türkiye’nin en büyüğü olacak. Rekor kanat uzunluğu ile tek türbinde maksimum enerji üretiminin hedeflendiği proje bu özelliği ile verimli, sürdürülebilir ve çevreci projelere örnek oluşturacak. Yıllık yaklaşık 54 bin ton karbondioksit salımını engelleyecek projenin 2025 yılının ikinci yarısında tamamlanması planlanıyor.