Enerji Günlüğü - Cengiz Enerji, Çankırı’da bir ve Sinop’ta 2 olmak üzere 3 RES tesisini devreye aldı.
Cengiz Enerji’nin Çankırı’da bulunan 12 türbinlik Çerkeş Rüzgar Enerjisi Santrali (RES) ile Sinop’ta bir türbinden oluşan Fener RES ve 9 türbinden oluşan Hamsi RES tesislerinde ilk üniteler devreye alındı. Devreye alınan tesislere ait türbin sayısının 3 aşamada toplam 28’e; kurulu güç miktarının ise 120MW’a ulaşması planlanıyor. Şirket Kocaeli’ndeki yatırımıyla birlikte, 2022 yılı sonunda 28 türbinin tamamını devreye alacak.
Yenilenebilir enerjide, hidroelektrik ve güneş enerji santrallerinden sonra rüzgar enerji santrali yatırımıyla yeni bir alana girmenin heyecan verici olduğunu dile getiren Cengiz Enerji Yönetim Kurulu Üyesi Ahmet Cengiz, “Çankırı’da 12 türbinden oluşan Çerkeş RES, Sinop’ta 1 türbinden oluşan Fener RES ile 9 türbinden oluşan Hamsi RES ve Kocaeli’de 6 türbinden oluşan Karamürsel RES ile 28 türbine ulaşacağız” diye konuştu.
“RÜZGAR YATIRIMLARI DEVAM EDECEK”
Dünyada yaşanan gelişmeler doğrultusunda, kısa ve orta vadede yenilenebilir enerji yatırımlarında artış öngördüklerini kaydeden Cengiz, şunları söyledi, “Türkiye’de de yenilenebilir enerji kullanımının artması, bir yandan küresel karbon salımını düşürürken, diğer yandan karbon piyasası gibi farklı alanların açılmasını sağlıyor. Cengiz Enerji’nin toplam 4.775MW kurulu gücü içinde yenilenebilir enerji önemli bir yer tutuyor. Bu alanda hem ortaklı hem de kendimize ait çok sayıda tesisimiz bulunuyor. Ortaklıklarla birlikte yenilenebilir enerjide kurulu gücümüz 2.500MW’ı aşmış durumda. Hidroelektrik santralde Türkiye’nin özel sektörde en büyük üreticisiyiz. Dünyada enerji kaynakları tercihlerinin önemli bir değişim geçirmeye başladığı bu dönemde su, güneş ve rüzgar gibi çevre dostu yenilenebilir enerji kaynaklarının daha fazla kullanılmasına destek vermeye, bu alanda yatırım yapmaya devam edeceğiz”.
AŞAĞI KALEKÖY ÜÇ KAYNAKLI İLK SANTRAL
Ahmet Cengiz Aşağı Kaleköy Hibrit Santrali’ne rüzgar ünitelerinin de ilave edileceğini kaydetti ve şunları ekledi, “Hidroelektrik ve güneş kaynaklı hibrit tesisimiz olan Aşağı Kaleköy Barajı ve Hibrit Santrali’ne rüzgar enerjisini de eklemeyi düşünüyoruz. Bu konuyla bölgede rüzgar verisi toplama çalışmalarımız sürüyor. Tamamlandığında üç kaynaktan sağlanan enerji ile hibrit tesislerin dünyadaki tek örneği olacak. RES’i de ekledikten sonra bu tesisi, yenilenebilir enerji üretim uygulamaları için bir merkeze dönüştürmeyi hedefliyoruz.”