1. HABERLER

  2. YENİLENEBİLİR

  3. GÜNEŞ

  4. Cenevre'deki Kıbrıs görüşmelerinde güneş uzlaşısı

Cenevre'deki Kıbrıs görüşmelerinde güneş uzlaşısı

Kıbrıs'ın iki yakasını ayıran tampon bölgede yeni bir güneş enerjisi santrali inşa etme planları "güven artırıcı önlemler bağlamında incelenecek.

Cenevre'deki Kıbrıs görüşmelerinde güneş uzlaşısı

Enerji Günlüğü - İsviçre'nin Cenevre kentinde düzenlenen Kıbrıs görüşmelerinde, güven arttırıcı önlemler kapsamında sekiz yılın ardından ilk kez bazı konularda uzlaşma sağlandı. Uzlaşma sağlanan konular arasında madencilik alanlarına etkileri de dahil olmak üzere çevre ve iklim değişikliği konusunda girişimler ile tampon bölgede güneş enerjisi ve mezarlıkların restorasyonu konuları yer alıyor.

İsviçre’nin Cenevre kentinde yapılan genişletilmiş gayrı resmi Kıbrıs zirvesinin ardından Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne dönüşünde Ercan Havalimanı’nda basın toplantısı düzenleyen Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, toplantıda 8 maddede işbirliği yapılması noktasında mutabık kalındığını açıkladı. Tatar bu konular arasında Kıbrıs'ın iki yakasını ayıran tampon bölgede yeni bir güneş enerjisi santrali inşa etmenin de yer aldığını kaydetti.

Güneş enerjisi santrali fikri ilk olarak 2022 yılında Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen tarafından ortaya atılmıştı. Adanın her iki şebekesinin teknik gereksinimleriyle uyumlu, iki toplumlu 30 ila 50 megavat arasında güneş santrali kurma fikri önümüzdeki yıllarda hayata geçirilebilir.

AVRUPA’YA ELEKTRİK İLETİMİ REDDEDİLDİ

Cumhurbaşkanı Tatar, Türkiye üzerinden enterkonnekte sistemle Avrupa’ya elektrik götürülmesine yönelik önerisine Rum tarafının konunun muhatabının Avrupa Birliği (AB) ve Türkiye olduğu gerekçesiyle itiraz ettiğini ifade etti. 

Tatar, doğalgaz, ticaret, su, turizm gibi alanlarda daha önemli işbirliklerinin de ilerleyen süreçlerde gündeme gelebileceğini vurguladı.  

bm-kibris.jpeg

“İLK KEZ OLUMLU BİR ADIM ATILDI”

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi ve KKTC'nin temsilcileri ile garantör ülkeler Türkiye, Yunanistan ve İngiltere'nin katılımıyla 17-18 Mart tarihlerinde İsviçre'nin Cenevre kentinde düzenlenen Kıbrıs görüşmelerinde 2017 Crans Montana’dan sonra ilk kez olumlu bir adım atıldığını dile getirerek dört girişim üzerinde uzlaşma sağlandığını belirttti.

BM Genel Sekreteri, uzlaşma sağlanan girişimleri iki bölge arasında dört geçiş noktasının açılması, mayınların temizlenmesi, gençlik konusunda teknik komite kurulması, madencilik alanlarına etkileri de dahil olmak üzere çevre ve iklim değişikliği konusunda girişimler ile tampon bölgede güneş enerjisi ve mezarlıkların restorasyonu olarak sıraladı. 

BM Genel Sekreteri, bir özel temsilci atayacak ve bunların uygulanması için iki lider bir dizi çalışma yapacak. 

Enerji Günlüğü