Enerji Günlüğü - CAT, 2030 yılı net sıfır emisyon hedefleriyle mevcut politikaların birbirini tutmadığını ve bu durumun ortalama sıcaklığın 2,4°C’e yükselmesi ihtimalini doğurduğunu kaydetti.
Climate Action Tracker’ın (İklim Eylemi Takipçisi-CAT) mevcut iklim taahhütleri ve COP26’da duyurulan yeni politikalar üzerinden yayınladığı güncel rapora göre, küresel ısınma görünümü Paris İklim Anlaşması'ndan bu yana iyileşme gösteriyor. Tüm bu gelişmeler bütüncül değerlendirildiğinde, verilen net sıfır vaatleri, hayata geçmeyen uygulamalar nedeniyle 1,5˚C sıcaklık artışı hedefiyle uyumluluk göstermiyor. 2030 yılına dair eylemler ve hedeflerin, çoğu zaman net sıfır hedefleriyle tutarsızlık göstermesi ise mevcut politikalar ile net sıfır hedefleri arasında 0,9°C’lik fark olarak yansıyor. Bu durum, COP26'daki görüşmelerin son günlerinde, küresel emisyonların %90'ından sorumlu 140'ı aşkın ülkenin öne sürdüğü net sıfır emisyon hedeflerinde, güvenilirlik, eylem ve taahhüt açıkları sunarak görüşmeler üzerinde kara bulutlar oluşturuyor.
POLİTİKALAR SALYANGOZ HIZIYLA İLERLİYOR
Raporda, uzun vadeli hedefleri içeren iklim hedeflerinin güncellenmesiyle küresel ortalama sıcaklık artışının bir miktar azaldığı, ancak 2030 hedeflerinin zayıf olduğu vurgulanıyor. Mevcut taahhütler, yüzyılın sonuna gelindiğinde küresel ısınmanın 2,7°C’ye ulaşacağına işaret ediyor. Geçen yıl sunulan Ulusal Katkı Beyanları (NDC) iyileştirmeleri, 2030 yılına gelindiğinde emisyon açığını yalnızca %15-17 azaltıyor. Bu daralmaya en büyük mutlak katkıyı Çin, AB ve ABD sağlıyor.
Raporda, Paris Anlaşması'nda belirlenen ve küresel ısınmayı1,5˚C ile sınırlayan hedefin tutturulabilmesi için kömürden elektrik üretiminin OECD üyesi ülkelerde 2030 yılına kadar, küresel ölçekte ise 2040 yılına kadar sonlandırılması gerektiğine dikkat çekiliyor.