Enerji Günlüğü - Enerji Verimliliği ve Çevre Dairesi Başkanı Dr. Oğuz Can, enerji verimliliği ve yenilenebilir enerjide Türkiye'nin AB üyesi bir ülke gibi desteklenmesi gerektiğine inandığını söyledi.
Avrupa Birliği tarafından finanse edilen ve Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından yürütülen “Enerji Verimliliğinde Kurumsal Kapasitenin Geliştirilmesi için Teknik Destek Projesi’nin açılış etkinliği 25 Nisan 2019 Perşembe günü, Ankara’da sektörün önemli temsilcilerinin katılımıyla gerçekleştirildi.
Etkinlikte konuşan Enerji Verimliliği ve Çevre Dairesi Başkanı Dr. Oğuz Can, gerek IPA ve gerekse AB ile uygulanan diğer projeler açısından bakıldığında yenilenebilir enerji ve enerji verimliliği başlıklarında Türkiye’nin AB’nin bir parçası olarak kabul edilmesi gerektiğini belirterek, bu konularda üye bir ülke gibi desteklenmemiz gerektiğine inandığını ifade etti.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nın misyonunun; ülkemizin enerji ve dogal kaynaklarını verimli ve çevreye duyarlı sekilde değerlendirmek ülke refahına yüksek katkı sağlamak olduğunu belirten Can, enerji ve doğal kaynaklarda güvenli bir gelecek vizyonu ile enerjinin üretiminden nihai tüketiciye iletimine kadar bütün süreçlerde enerji verimliliğinin artırılmasının hedeflendiğini ifade etti. Can, enerji verimliliğinin sürdürülebilir kalkınmanın önemli başlıklarından biri olduğunu vurguladı.
EYLEM PLANI ÇOK PAYDAŞLI VE ÇOK DİSİPLİNLİ TASARLANDI
Ulusal Enerji Verimliliği Eylem Planı kapsamına, 16 sorumlu kurum ve 36 ilgili kurumun dahil edildiğine dikkat çeken Dr. Can bu eylem planının çok disiplinli ve çok paydaşlı olarak tasarlandığını dolayısıyla açılışı yapılan proje de dahil olmak tüm ilgili kurum ve kuruluşların bir arada çalışması gerektiğini söyledi.
HEDEF ENERJİ VERİMLİLİĞİNİ ARTTIRMAK
Mart 2019'da başlayan ve iki yıl sürmesi planlanan projenin temel konusunun AB’nin kaynak verimliliği ve iklim eylem hedefleriyle uyumlu olarak enerji verimliliğinin artırılması olduğunu anlatan Dr. Oğuz Can, projenin öncelikli hedeflerinin 2012/27 AB Enerji Verimliliği Direktifiyle artırılan enerji verimliliği stratejilerinin uygulanmasında Enerji Verimliliği ve Çevre Dairesi Başkanlığının ve ilgili sektörün kapasitesinin geliştirilmesi olduğunu aktardı. Bu amaçla her biri en az 3 gün sürecek başkanlık ve ilgili kurum ve kuruluşların katılımıyla gerçekleşecek 17 farklı eğitim, 10 işletmede iyi uygulama örneklerinin yerinde inceleneceği saha gezileri ve 5 AB üye ülkesinde teknik çalışma programları düzenleneceğini aktardı.
PROJE HAKKINDA
T.C. Hazine ve Maliye Bakanlığı Merkezi Finans ve İhale Birimi tarafından ihalesi yapılan ve yönetilen 3 Milyon 470 bin Avro bütçeli proje. Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti tarafından finanse ediliyor. Ana yararlanıcı kurumunun Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı olduğu proje, NİRAS liderliğindeki Konsorsiyumun teknik desteği ile yürütülüyor.