1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. Büyük ilçelere doğalgaz geliyor

Büyük ilçelere doğalgaz geliyor

Enerji Günlüğü - Merkez nüfusu 20 bin ve üzerinde olan ve mevcut doğal gaz dağıtım bölgeleri lisans kapsamında olmayan ilçelere doğal gaz geliyor.Bakanlar...

Büyük ilçelere doğalgaz geliyor

Enerji Günlüğü - Merkez nüfusu 20 bin ve üzerinde olan ve mevcut doğal gaz dağıtım bölgeleri lisans kapsamında olmayan ilçelere doğal gaz geliyor.

Bakanlar Kurulu, mevcut doğal gaz dağıtım bölgeleri lisans kapsamı dışında kalan merkez nüfusu 20 bin ve üzerindeki ilçelere doğal gaz ulaştırılmasını sağlamak amacıyla yapılacak yatırımlara ilişkin kararlar aldı. Bakanlar Kurulu’nun kararına göre merkez nüfusu 20 bin ve üzerindeki söz konusu ilçelere doğalgaz ulaştırılması için gerekli yatırım projelerini BOTAŞ (Boru Hatları ile Petrol Taşıma AŞ) sürdürecek. Konuya ilişkin karar, bugünkü Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Buna göre yeterlilik sağlayan ilçelere doğal gaz arzı sağlanması için gerekli olan yatırımın hızlandırılması amacıyla, imarlı alan sınırlarının iletim hattına mesafesi 30 km’nin altında olan ilçelerde şehir beslenme hattı yatırımları BOTAŞ ile ilgili doğalgaz dağıtım şirketi tarafından müştereken yapılacak. Müştereken yapılacak yatırımlar için BOTAŞ ile dağıtım şirketleri arasında sözleşme imzalanacak. İmarlı alan sınırlarının iletim hattına mesafesi 30 km’nin üstünde olan ilçelerde ise bu yatırımlar yalnızca BOTAŞ tarafından yapılacak.

İLGİLİ İLÇELER EPDK VE NVİGM VERİLERİ İLE BELİRLENECEK

Kararın yürürlüğe girdiği tarihte merkez nüfusu 20 bin ve üzerinde olan ilçelerin listesi BOTAŞ tarafından 15 gün içerisinde İçişleri Bakanlığı Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü’nden (NVİGM) talep edilecek. Büyükşehirde yer alan ilçelerde merkez nüfusunun 20 bin ve üzerinde olup olmadığının tespitinde mahalleye dönüşen köylerin/beldelerin nüfusları dikkate alınmayacak.

Hazırlanan listedeki ilçelerin doğalgaz dağıtım bölgesinde yer alıp almadığının belirlenmesi amacıyla BOTAŞ, EPDK’ya (Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu) başvuru yapacak. EPDK ise söz konusu ilçeleri 15 gün içerisinde BOTAŞ’a bildirecek.

NVİGM ve EPDK verilerine göre yatırım yapılacak ilçe listesi BOTAŞ’ın nihai incelemesi sonrasında teknik ve ekonomik değerlendirmeleri içeren bir rapor ile Bakanlık onayına sunulacak. Bakanlık onayı ile yeterlik sağlayan ilçelerin listesi BOTAŞ tarafından EPDK’ya bildirilecek.

YATIRIMLAR BOTAŞ VE DAĞITIM ŞİRKETLERİNCE YAPILACAK

Yeterlik sağlayan ilçelerde yatırım faaliyeti gösterecek dağıtım şirketleri EPDK tarafından belirlenecek. Belirlenen Şirket, Kurul tarafından yetkilendirilmesini müteakip dağıtım bölgesine dahil olan ilçedeki dağıtım şebekesi yatırımlarını, bağlantı ve abonelik işlemlerini ilgili mevzuat hükümlerine uygun olarak yürütecek.

Müştereken yapılacak yatırımlar için BOTAŞ ile dağıtım şirketleri arasında yapılacak sözleşmelerde yer alacak hususlar ile karşılıklı hak ve yükümlülükler bazı koşullar çerçevesinde serbestçe belirlenecek. Söz konusu koşullar şöyle sıralanıyor: Güzergah ön etüt çalışmaları BOTAŞ koordinasyonunda ilgili dağıtım şirketiyle beraber yapılması ve dağıtım şirketince hazırlanan kamulaştırma dosyaları, güzergah raporu, boru çap, metraj ve et kalınlığı raporunun BOTAŞ’ın onayına sunulması,

Mühendislik ve kamulaştırma dosyalarının hazırlanması ile yapıma yönelik inşaat işlerinin dağıtım şirketi tarafında karşılanması,

Kamulaştırma işleri, geçiş bedelleri, hat boruları, pig alıcı/atıcıları ile hat ve take off vana skidlerinin teminlerinin BOTAŞ tarafından karşılanması,

Birden fazla ilçenin bulunduğu dağıtım bölgesi için bir tane alınmak üzere BOTAŞ’ın temin edeceği malzemelere karşılık teslim edilen toplam malzeme tutarının en fazla yüzde 10’u kadar teminat mektubu talep edilebilmesi ve imalatın devreye alınmasını müteakip 1 ay içinde teminat mektubunun BOTAŞ tarafından iade edilmesi.

Dağıtım şirketinin talep etmesi ve EPDK tarafından uygun bulunması halinde yeterlilik sağlayan ilçeye doğalgaz arzı için gerekli olan şehir besleme hattı yatırımı, dağıtım şirketince münhasıran yapılabilecek ve ilgili ilçenin doğal gaz arzı doğrudan dağıtım şebekesinden sağlanabilecek.

3’ER AYLIK İLERLEME RAPORU DÜZENLENECEK

Münhasıran ya da müştereken yapılacak yatırımların ilerleme durumları üçer aylık dönemler halinde rapor haline getirilerek yatırımı gerçekleştiren ilgili lisans sahipleri tarafından EPDK’ya sunulacak. Sunulacak ilerleme raporunda asgari olarak; ilgi ilçede yatırıma başlama, yatırımı tamamlama, gaz arzına hazır hale getirme ve ilk gaz verme tarihleri yer alacak.

Bu usul ve esaslar kapsamında gerçekleştirilen yatırım tutarları, iletim ve sevkiyat kontrolüne ait tarifeler ile perakende satış tarifelerinde dikkate alınacak. 

Gizem ÇINAR - Enerji Günlüğü