1. HABERLER

  2. YENİLENEBİLİR

  3. BİYOKÜTLE

  4. Bursa’nın atıkları elektriğe dönüşecek

Bursa’nın atıkları elektriğe dönüşecek

Enerji Günlüğü - Bursa’da Yap İşlet Devret modeliyle, Katı Atık Geri Kazanım ve Bertaraf Tesisleri kurulacak. Tesislerde biyogazdan ve katı atıklardan...

Bursa’nın atıkları elektriğe dönüşecek

Enerji Günlüğü - Bursa’da Yap İşlet Devret modeliyle, Katı Atık Geri Kazanım ve Bertaraf Tesisleri kurulacak. Tesislerde biyogazdan ve katı atıklardan elektrik üretilecek. 

Bursa Büyükşehir Belediyesi, Nilüfer İlçesi KaYapa Mahallesi Kuruçeşme mevkiinde Entegre Katı Atık Geri Kazanım ve Bertaraf Tesisi kuracak. Proje için ayrılan yaklaşık 2 milyon metrekarelik bir alanda yapılması planlanan ana tesisler ikinci sınıf düzenli depolama alanı lotu ve mekanik ayırma, biyometanizasyon ve atıktan türetilmiş yakıt ünitelerini içeren mekanik biyolojik arıtma tesisi (MBT), enerji üretim tesisi ve sızıntı suyu arıtma tesisi olarak belirlendi. 

BİYOMETANİZASYON TESİSİ

Mekanik ayırma tesisi 2500 ton/gün kapasiteli, biyometanizasyon tesisi 1200 ton/gün kapasiteli, atıktan tüketilmiş yakıt üretim tesisi 1300 ton/gün kapasiteli olacak. Mekanik ayırma sonrasında yaklaşık yüzde 50 oranına sahip organik fraksiyon için biyometanizasyon prosesi uygulanacak. Elek üstü malzeme, geri dönüştürülebilir nitelikteki kısmı ayrıldıktan sonra atıktan türetilmiş yakıt (ATY) tesisinde değerlendirilecek. 

POŞETLER DE DEĞERLENECEK

Bursa’da oluşan katı atık bileşenlerinin büyük bölümünü  yüzde 52,15 atık yüzdesi ile biyobozunur atıkların (organik atık) oluşturduğu tespit edilmiş durumda. Geri kazanım potansiyeli bulunan kağıt, karton, cam, pet, plastik ve metal atık bileşenleri ise katı atık bileşenlerinin yüzde 13,06’sını oluşturuyor. Katı atıkların yüzde 8,72’sini oluşturan poşetler de benzer bileşenlerle birlikte atıktan türetilmiş yakıt olarak termal sistemlerde değerlendirilecek. 

YAP İŞLET DEVRET YÖNTEMİ

Bursa Büyükşehir Belediyesi Entegre Katı Atık Geri Kazanım ve Bertaraf Tesisi’nin yap-işlet modeliyle hayata geçirilmesi düşünülüyor. Bu amaçla ihale sürecinin gerçekleştirilmesi öngörülüyor. Yatırımın yapılacağı Kuruçeşme Kayapa mevkiindeki sahanın büyüklüğü ve diğer özellikleri dikkate alınarak tesislerin ömrünün ortalama 30 yıl olacağı öngörülüyor. 

Mehmet KARA / Enerji Günlüğü