1. HABERLER

  2. YENİLENEBİLİR

  3. JEOTERMAL

  4. Buhar Enerji, Konya’da jeotermal arama çalışmalarını arttıracak

Buhar Enerji, Konya’da jeotermal arama çalışmalarını arttıracak

Buhar Enerji, Konya’da iki yeni jeotermal sondaj kuyusu açmayı planlıyor. Kaynak şirketin alandaki serasında ısıtma için kullanılacak.

Buhar Enerji, Konya’da jeotermal arama çalışmalarını arttıracak

Enerji Günlüğü - Buhar Enerji Yatırım Tic. ve San. Ltd. Şti., seracılık faaliyeti ve jeotermal kaynak arama çalışmaları yürüttüğü Konya İli, Tuzlukçu İlçesi sınırları içindeki IR:5 nolu sahanın genişletilmesini ve mevcut alanda da ilave jeotermal kaynak arama faaliyeti planlıyor. Projenin değeri yaklaşık 5,5 milyon TL olarak hesaplanıyor.

1.812,50 ha’lık ruhsat alanı içerisinde mevcut 5 adet jeotermal kaynak arama sondajı açılmış olup, bu sondajların KT-1 ve Buhar-4 kodlu kuyuları reenjeksiyon kuyusu olarak, diğer Buhar-1, Buhar-2 ve Buhar-3 kuyuları ise sondaj kuyusu olarak kullanılmakta. Ayrıca ruhsat alanı içerisinde 344.216,00 m2’lik alanın 57.600 m2’lik kapalı alanda mevcut sera faaliyeti (toplam 5 kuyuya ait ısıl güç 3,7 MWe) bulunuyor. 

Çıkarılan jeotermal kaynak serada kullanılmakta olup, bunun için Buhar Enerji Yatırım Tic. ve San. Ltd. Şti’ne bağlı grup şirketi olan Dodomates Seracılık San A.Ş. tarafından 100.000 m2’lik kapalı alanda domates üretiliyor.

YENİ İZİNLER İLE İLGİLİ ÇALIŞMALARA BAŞLANMADI

Şirket, mevcut faaliyetin yanı sıra ruhsat alanı içinde 2021 yılında 13 adet ilave Jeotermal Kaynak Arama Sondajı (9,62 MWe), toplam jeotermal kaynak kullanım kapasitesi :13,32 MWe (3,7 MWe + 9,62 MWe) faaliyet için gerekli çevre izinlerini almış durumda. Ancak bu izinler ile ilgili herhangi bir çalışmaya başlanmadı.

Yapılmış olan çalışmalar ile rezerv tespiti ve üretim uygunluğu araştırması sonucunda kapasite artışına ve yeni sondaj noktalarının aranması ihtiyacı doğdu. Bu yüzden ruhsat alanı içerisinde 2 poligon belirlendi ve belirlenen 2 ayrı alanda yeterli sıcaklığa ve debiye ulaşılması sonucunda kuyular açılacak. Yeterli verimli suya ulaşılması halinde verimli olmayan kuyular reenjeksiyon kuyuları olarak kullanılacak.

ÇALIŞMALAR MEVCUT İZİNLER KAPSAMINDA YAPILACAK

Kaynak bulunması ve çıkarılması durumunda; elde edilen jeotermal kaynaktan dolayı mevcut izinlere esas belirlenmiş ısıl güç değerinin (13,32 MWe) üzerine çıkılması durumunda konu ile ilgili Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü’ne yeniden ÇED görüşü alınması amacıyla başvuru yapılacak.

Enerji Günlüğü