1. HABERLER

  2. YENİLENEBİLİR

  3. RÜZGAR

  4. Brandenburg Mahlsdorf RES’in türbinleri Nordex’ten

Brandenburg Mahlsdorf RES’in türbinleri Nordex’ten

Rüzgâr ve güneş enerji santralleri geliştiricisi Umweltgerechte Kraftanlagen GmbH (UKA), rüzgâr türbini üreticisi Nordex’e Delta4000 serisi N175/6.X’ten 10 adet türbin sipariş etti. 

Brandenburg Mahlsdorf RES’in türbinleri Nordex’ten

Enerji Günlüğü - Almanya merkezli rüzgâr türbini üreticisi Nordex, Umweltgerechte Kraftanlagen GmbH & Co. KG’ye (UKA) ile 10 adet türbin tedariki konusunda anlaştı. UKA, Nordex’e Delta4000 serisi N175/6.X’ten 10 türbin sipariş etti. 179 metre göbek yüksekliğine sahip 6,8 MW türbinler, Brandenburg’daki 68 MW Mahlsdorf rüzgar çiftliği için tasarlandı. Sipariş ayrıca türbinlerin 20 yıllık bir süre boyunca bakımı için Premium Hizmeti de içeriyor. 

Nordex Grubu, bu siparişle birlikte Almanya’da 10.000 MW (10 GW) sınırını aşmış oldu. Şirketin kurulduğu 1985 yılından bu yana dünya çapında aldığı siparişlerin toplamı da 70.000 MW’nin (70 GW) üzerine çıktı. 

UKA rüzgar çiftliği Mahlsdorf, 2025’te kurulum ve devreye alınmasının ardından Almanya’da 179 metrelik göbek yüksekliklerine sahip N175/6.X türbinlerine sahip ilk rüzgar çiftliği olacak. Bu projede kullanılan hibrit kuleler Nordex Group tarafından şirket içinde geliştirildi. 

Büyük göbek yüksekliği sayesinde tipik hafif rüzgarlı yerlerde bile cazip rüzgar hızlarına ulaşılabileceği öngörülüyor. 

Nordex Group’un Merkez Bölge Başkan Yardımcısı Karsten Brüggemann, 175 metre çapındaki rotorun, rüzgârdan çok fazla enerji yakalayacağını ve 179 metrelik bir göbek yüksekliğiyle, çok daha yüksek hızlardaki rüzgâr akımlarında bile üretim yapabileceğini belirtti. 

UKA Group'un yönetici ortağı Gernot Gauglitz ise “Nordex ile birlikte, ormandaki rüzgar projeleri konusunda uzman olarak profilimizi keskinleştirmek için Mahlsdorf rüzgar çiftliğini kullanacağız. Kapsamlı proje portföyümüz sayesinde UKA, önümüzdeki yıllarda enerji dönüşümünde kilit bir oyuncu olarak konumunu genişletecek” dedi. 

Nordex, 2024 yazında Schleswig-Holstein’da 112 metrelik bir göbek yüksekliğine ilk N175/6.X’i kurdu. Türbin Eylül ayında başarıyla devreye alındı ve ilk kilovatsaat temiz elektriği üretti. Yıl içerisinde, 179 metrelik N175/6.X prototipi Mecklenburg-Batı Pomeranya’da takip edilecek. 6,8 MW kurulu güce ve 179 metrelik bir göbek yüksekliğine sahip olan N175/6.X türbini, Nordex Grubunun Alman pazarı için sağladığı en güçlü ve en yüksek türbin olarak gösteriliyor. 

UKA Group, tam hizmet geliştiricisi olarak rüzgâr ve fotovoltaik (PV) çiftlikleri planlayıp, inşa ediyor, işletiyor ve satıyor. Almanya, Avrupa ve Amerika’da fosil enerji ithalatından bağımsız, düşük elektrik üretim maliyetleri sağlayan ve iklim dostu sürdürülebilir güç kaynakları sağlayan UKA, 1999’daki kuruluşundan bu yana uzun vadeli bir iş stratejisi izleyen, sahibi tarafından yönetilen bir şirket. Almanya’da yenilenebilir enerjiler için önde gelen proje geliştiricilerinden biri olan UKA’nın varlık yönetimi iştiraki UKB, Almanya’daki rüzgâr ve PV çiftliklerinin teknik ve ticari yönetimini üstleniyor. 

Nordex Grubu, kurumsal tarihinde 40’tan fazla pazarda 52 GW’tan fazla rüzgâr enerjisi kapasitesi kurmuş ve 2023’te yaklaşık 6,5 milyar Euro’luk konsolide satış gerçekleştirmiş bir yapı. Halen 10.200’den fazla çalışanı bulunan Grubun üretim ağı Almanya, İspanya, Brezilya, Hindistan, ABD ve Meksika’daki fabrikaları içeriyor.