Enerji Günlüğü - TEİAŞ İş Sağlığı ve Güvenliği Müdürü Murat Bozan, iş güvenliğini sağlamak için doğada hayatta kalma eğitimlerinden tiyatroya kadar alışılmışın dışında yöntemler geliştirdiklerini ve bu alanda iş psikologları çalıştırmayı da düşündüklerini kaydetti.
TEİAŞ İş Sağlığı ve Güvenliği Müdürü Murat Bozan, elektrik sisteminin bir bütün olduğuna ve dolayısıyla problemlerin birlikte çözülmesi gerektiğine dikkat çekerek, iş sağlığı ve güvenliği konusunda yaşanan sorunları çözmek için önce sorunu görmek gerektiğini ifade etti. Bu konuda alışılmışın dışında eğitimlerle iş kazalarını 2015 yılı Bahçelievler kazasının ardından sıfıra indirdiklerini belirten Bozan, “İş psikologlarını çalıştırmayı düşünüyoruz. Yabancılarda bir sistem oturdu. Biz de o noktalara neden gelmeyelim. Bir insan yakınlarıyla amirleriyle konuşamadıklarını psikologla konuşabilir.” dedi.
ORDU GÖLKÖY PROJESİ BAŞLATACAĞIZ
TEİAŞ’ta ölümlerin ağırlıklı olarak yüksekten düşme ve elektrik çarpmalarından kaynaklandığını ifade eden Bozan, yöresel anlayış ve özelliklerin de bu konuda ne kadar önemli olduğuna ilişkin şu örneği verdi: “2015 yılında Adapazarı’nda yüksekte çalışma eğitimi verdik birisi dedi ‘Başkanım biz Orduluyuz emniyet kemeri takmayız’. Bu kabul edilemez. Malesef çok tecrübeli arkadaşlarımız ölüyor. Önce işi sağlam temellere bağlayıp ondan sonra kadere bırakmamız lazım. Hepsi de Ordu Gölköylü. Biz bir Gölköy projesi başlatacağız. Orada emniyet kemeri takanlara enayi gözüyle bakıyorlarmış.” dedi.
SERDAR KILIÇ’TAN SURVİVAL EĞİTİMİ
Bozan, Oymapınar-Ermenek elektrik hatlarının kışın çok karlı buzlu koşullara sahip olduğunu ve bu nedenle herhangi bir müdahale için çalışanların helikopterler ile sahaya bırakıldığını kaydederek, çalışanların bu çetin doğa koşullarıyla başedebilmeleri için doğada hayatta kalma bilgileri almaları için Serdar Kılıç ile bağlantı kurduklarını, çalışanlara üç günlük bir eğitim verdirdiklerini ifade etti. "Çalışanlar bu eğitimle zor doğa koşullarında hayatta kalma, karda yürüme, yön bulma, karşılarına ayı çıkınca ne yapacaklarını, düdük yapma vb şeyleri öğrendiler.” dedi.
İŞ DİSİPLİNİ EĞİTİMİ ANAOKULUNDA VERİLMEYE BAŞLANMALI
Bozan iş sağlığı ve güvenliği konusunda iş disiplininin son derece önemli olduğuna dikkat çekerek, Enerjisa örneğini verdi. Bozan, “Enerjisa’da her bir emniyet kuralı ihlalinin bir cezası var. Bir disiplin oluşturulmaya çalışıyor. Bu disiplin olayı parayla pulla zorlamayla olmuyor. Anaokulunda başlaması gerek. 3. Bölge İzmir'de tüm çalışanlarımıza bir iş güvenliği tiyatrosu yaptırdık. Bu İSG tiyatrosunun turneler halinde diğer 21 bölgemizde de uygulanmasını düşünüyoruz." dedi.
Bozan ayrıca dağıtım bölgeleri ve TEDAŞ İSG uzmanlarının bir araya gelerek koordinasyon kurmalarını önerdi.
Sabiha KÖTEK - Antalya