1. HABERLER

  2. SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK

  3. Bora Çelik Eskişehir’de pelet ve azot üretecek

Bora Çelik Eskişehir’de pelet ve azot üretecek

Bora Çelik, Eskişehir’deki tesisinin ahşap biriminde üretim esnasında çıkan ahşap talaşlardan pelet üretilerek talaş yakıtlı kazan sistemlerinde ısınma amaçlı kullanacak. Ayrıca temiz, kuru ve yüksek saflıkta azot gazı üretecek.

Bora Çelik Eskişehir’de pelet ve azot üretecek

Enerji Günlüğü - Eskişehir’in Odunpazarı ilçesinde faaliyet gösteren Bora Çelik, fabrikanın ahşap hattındaki talaşlardan yılda 1200 ton pelet üretilmeyi ve 96.000 m3 azot ayrıştırımayı planlıyor. 

Bora Çelik Eşya ve Mobilya İnş. Malzemeleri San. Tic. Ltd. Şti. tarafından Eskişehir ili, Odunpazarı ilçesi, Organize Sanayi Bölgesinde Pelet Geri Kazanım ve Azot Ayrıştırma Tesisi kurulması planlanıyor. Proje ile 500 kg/saat pelet üretimi ve saatlik 40 m3 Azot ayrıştırma öngörülüyor. 

Mevcut durumda tesiste, metal ürünler boyanmadan önce yüzey temizleme işlemi yürütülüyor. Kurulacak tesiste, ahşap biriminde üretim esnasında çıkan ahşap talaşlar, pelet haline getirildikten sonra, Talaş yakıtlı kazan sistemlerinde yakılarak sıcak su elde edilecek ve elde edilen sıcak suyun çatıda kullanılacak sulu radyant sistemi ile fabrika içerisine dağıtımı ile optimum sıcaklık sağlanacak. Isınma için kullanılacak bu sistemin hammaddesi ahşap talaş olacağı için kış ve yaz aylarında farklı metotlarla sağlanacak. Kış aylarında üretimden çıkan ahşap talaş silolarda biriktirilip direkt kazan sistemine aktarılacak. Yaz aylarında ise ısınma ihtiyacı olmadığından çıkan atıkları maximum miktarda depolayabilmek için mevcut talaşlar pelet yapılarak torbalarda biriktirilerek kışın kullanılmak üzere depolanacak. Bu şekilde yıl içerisinde ihtiyaç duyulan 1.200 ton ahşap yakıt ihtiyacı sağlanmış olacak. Katı yakıt sistemi ile ısınma ihtiyacı karşılanırken üretimdeki ısıl güç doğalgaz ile karşılanmaya devam edecek. 

Tesiste azot ayrıştırma çalışması ise ahşap ürünlerin boyutlandırma işleminde kullanılan CNC tezgahlarda kullanılan azotu içeriyor. Mevcut durumda azot sıvı halde satın alınarak kullanılmakta. Havanın %78’i azottan oluşmaktadır. Azot jeneratörü kurulduktan sonra hava içerisinde bulunan azotun diğer bileşenlerden ayrılması ve CNC tezgahlar da kullanılması planlanıyor. 

Enerji Günlüğü