Enerji Günlüğü - Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Konferansı (COP24), Paris İklim Değişikliği Anlaşması’nın uygulama kılavuzlarına son halini vermek için Polonya Katowice Kömür Tarihi Müzesi’nde 2 Aralık 2018 tarihinde başladı.
200’den fazla ülke Katowice Polonya’da eski bir kömür madeninde Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Zirvesi için bir araya geliyorlar. 2 Aralık’ta Katowice Kömür Tarihi Müzesi’nde başlayan ve iki hafta boyunca sürecek olan Zirve’nin en önemli gündem maddesinin Paris Anlaşması Kural Kitabı olması bekleniyor. 2015 yılında kabul edilen Paris Anlaşması’nın etkin bir biçimde uygulanabilmesi için son önemli dönemecin bu Kural Kitabı olduğu belirtiliyor.
İLK DEFA KOLAYLAŞTIRICI DİYALOG TOPLANTILARI YAPILACAK
COP24 kapsamında ayrıca, Talanoa Diyalogları da gerçekleştirilecek. Fiji dilinde, samimiyetle ve yapıcı bir diyalog anlamına gelen Talanoa kavramının benimsenmesi ile beraber, Talanoa Diyalogu adı verilen Kolaylaştırıcı Diyalog toplantıları COP24 sırasında ilk defa yapılacak. Ülkelerin iklim değişikliği ile mücadelede kaydettikleri ilerlemeleri ortaya koyabilmeleri için Paris Anlaşması kapsamında oluşturulan bu gözden geçirme süreci, küresel çapta atılan adımları ortaya koyarak iklim değişikliği ile mücadelenin elini yükseltmek amacı taşıyor.
TÜRKİYE ÖZEL KOŞULLARA SAHİP
Zirve'de Türkiye de Bakan Yardımcısı düzeyinde temsil ediliyor. Türkiye'nin iklim müzakereleri çerçevesinde kendine özgü bir durumu bulunuyor. Türkiye UNFCCC (Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi) gelişmiş ülkeler ile aynı listede (EK-1) yer alıyor. Bu listede yer alan tek gelişmekte olan ülke olan Türkiye bu durumu yüzünden kabul edilmiş özel koşullara sahip. 2004 yılında UNFCCC’yi ve 2009 yılında Kyoto’yu onaylayan Türkiye, gelişmiş ülke sınıflandırması neticesinde Yeşil İklim Fonu ve Temiz Kalkınma Mekanizması gibi desteklere mevcut durumda ulaşamadığı için Paris Anlaşması’nı onaylamıyor.