Enerji Günlüğü – IEA Başkanı Fatih Birol, Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinden sonra nükleer enerjiye olan ilginin çok ciddi olarak arttığını her yerde gözlemlediğini ifade etti.
Sabancı Üniversitesi İstanbul Uluslararası Enerji ve İklim Merkezi -IICEC tarafından düzenlenen "Enerji Güvenliği, Temiz Enerji & Finansmanın Rolü" temalı konferansta konuşan Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) Başkanı Fatih Birol, Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinden sonra nükleer enerjiye olan ilginin çok ciddi olarak arttığını her yerde gözlemlediğini ifade etti.
Belçika, Almanya ve Japonya hükümetlerine nükleeri tekrardan gündeme almayı düşünmelerini önerdiklerini kaydeden Birol, “ Niçin nükleer? Üç nedenden dolayı. Bir tanesi enerji güvenliği. Daha önce söyledim; 70’leredeki krizlere tepki olarak enerji güvenliği konusunda nükleer kullanılmaya başlandı. İkincisi doğalgaz fiyatlarının artmış olması. Doğalgaz fiyatlarının kısa bir dönem içerisinde aşağıya düşmesini beklemek son derece iyimser bir şey olacak. Üçüncüsü de dünyada yenilenebilir enerjinin payı giderek artacak, bunun önünü kimse tutamaz ama yenilenebilir enerji arttığı zaman sistemlerde şebekelerde belli bir güvenlik sağlamak için nükleer gibi bir opsiyona ihtiyacınız var. Yani enerji güvenliği için. Nükleerde bir geri dönüş bekleyebiliriz. Nükleer geri dönüş yapıyor şimdiden söyleyeyim” dedi.
“2030’DAN ÖNCE KÜÇÜK MODÜLER REAKTÖRLER TİCARİ HALE GELECEK”
Nükleer santralin önündeki en büyük sorunlardan birinin insanların nükleer hakkında olumsuz düşünmesi olduğunu kaydeden Birol, ikincisinin de nükleer santrallerin ilk yatırım maliyetlerinin son derece yüksek olması olduğunu söyledi. Birol, “Ve nükleer santralin yapımı çok uzun yıllar alıyor. Şimdi yeni geliştirilen bir teknoloji, küçük modüler reaktör diyebiliriz. Bunlar çok daha esnek, küçük oranda çok çabuk devreye alınabilen şeyler. Bunlar şu anda hala ticari değil ama birçok ülke çalışıyor ve önümüzdeki beş altı yıl içinde 2030 öncesinde bunlar ticari hale gelecek. Şimdiden onu üreten şirketler siparişleri bile aldılar onu söyleyeyim. Özellikle Doğu Avrupa’dan ve gelişmekte olan ülkelerden birçok sipariş var. O bakımdan ben nükleerin geri dönüş yapacağını düşünüyorum” dedi.
Birol, nükleerde mantalite değişmesi olduğunu ama burada güvenliği unutmamak gerektiğini de sözlerine ekledi.