1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. Birol: COP28 hedefleri hızla uygulamaya geçirilmeli

Birol: COP28 hedefleri hızla uygulamaya geçirilmeli

Uluslararası Enerji Ajansı (IEA), ülkelerin COP28'de kararlaştırdıkları 2030 hedeflerini tam olarak uygulayarak küresel enerji sektörünü dönüştürebileceğini açıkladı.

Birol: COP28 hedefleri hızla uygulamaya geçirilmeli

Enerji Günlüğü - COP28’deki yenilenebilir enerji ve verimlilik hedeflerinin tam olarak uygulanması durumunda 2030'a kadar küresel emisyonların 10 milyar ton azalabileceği kaydedildi.

Uluslararası Enerji Ajansı (IEA), tarafından yayınlanan "Durum Değerlendirmesinden Harekete Geçmeye: COP28 Enerji Hedefleri Nasıl Uygulanmalı?” adlı rapor, geçen yıl Dubai'de düzenlenen COP28'deki hedeflerin uygulamaya nasıl dönüştürüleceğini ele alıyor. Rapora göre, ülkeler COP28'deki anlaşmaya varılan 2030 iklim ve temiz enerji dönüşümü hedefleri tamamen uygulayarak küresel enerji sektörünü dönüştürebilirler. 

YENİ ŞEBEKE İNŞASI VE ŞEBEKE İYİLEŞTİRMELERİ ŞART

COP28’deki küresel yenilenebilir enerji kapasitesini üç katına çıkarma hedefinin elverişli ekonomik koşullar ve güçlü politikalar sayesinde ulaşılabilir durumda olduğu belirtilen raporda, bu hedefin tüm faydalarını ortaya çıkarmak için ülkelerin 2030'a kadar 25 milyon kilometre uzunluğunda elektrik şebekesi inşa etmesi ve mevcut şebekeyi güçlendirmesi için ortak çaba göstermesi gerektiğine dikkat çekiliyor. 

DEPOLAMA İHTİYACI ARTACAK

Raporda ayrıca, 2030 yılına kadar dünyada 1500 GW enerji depolama kapasitesine ihtiyaç duyulacağı öngörülerek, bunun 1200 GW’lık kısmının bugünkü seviyenin 15 katı artışla batarya depolamadan sağlanması gerektiği kaydedildi.

ENERJİ VERİMLİLİĞİNDE ÖZGÜN YAKLAŞIMLAR GEREKİYOR

Yine COP28 hedeflerinden biri olan enerji verimliliğinde ilerleme hızının 2030'a kadar iki katına çıkarılması hedefi için ise ülkelerin kendine özgü yaklaşım belirlemesine ihtiyaç duyuluyor.

EMİSYONLAR 10 MİLYAR TON AZALABİLİR

Yenilenebilir enerji ve verimlilik hedeflerinin tam olarak uygulanması durumunda ise 2030'a kadar küresel emisyonlar 10 milyar ton azalabilir ve bu durum Paris Anlaşması'nda belirlenen sıcaklık artışını 1,5 dereceyle sınırlandırma hedefine ulaşılmasına katkı sağlayabilir. Böylece, COP28'deki 2030 hedeflerinin tam olarak uygulanması halinde ülkeler küresel enerji sektörünü dönüştürebilirler.

“HEDEFLERİN HIZLA UYGULAMAYA GEÇİRİLMESİNE ODAKLANILMALI”

IEA Başkanı Fatih Birol, rapora ilişkin değerlendirmesinde, COP28'de yaklaşık 200 ülke tarafından belirlenen hedeflerin küresel enerji sektörü için dönüştürücü olabileceğini belirterek, "Bu hedeflerin uygulanması, sektörü daha güvenli, uygun fiyatlı ve sürdürülebilir bir geleceğe doğru hızlı bir yöne sokabilir. Dünyanın bu büyük fırsatı kaçırmamasını sağlamak için hedeflerin hızla uygulamaya geçirilmesine odaklanılmalı" dedi.