1. HABERLER

  2. YENİLENEBİLİR

  3. GÜNEŞ

  4. Birol: Çatı GES teknolojileri yaygınlaştırılmalı

Birol: Çatı GES teknolojileri yaygınlaştırılmalı

IEA Başkanı Dr. Fatih Birol, Türkiye’nin güneş potansiyelinin yüzde 3’ünü kullandığını belirterek, çatı üstü güneş teknolojilerinin mutlaka gündeme gelmesi ve yaygın bir şekilde kullanılması gerektiğini söyledi.

Birol: Çatı GES teknolojileri yaygınlaştırılmalı

Enerji Günlüğü - IEA Başkanı Dr. Fatih Birol, Türkiye’nin güneş potansiyelinin yüzde 3’ünü kullandığını belirterek, çatı üstü güneş teknolojilerinin mutlaka gündeme gelmesi ve yaygın bir şekilde kullanılması gerektiğini söyledi.

Sabancı Üniversitesi İstanbul Uluslararası Enerji ve İklim Merkezi (IICEC) tarafından düzenlenen ''Dünyada Enerji ve İklim Trendleri ve Türkiye'ye Yansımaları'' temalı Konferans’ta değerlendirmelerde bulunan Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) Başkanı Dr. Fatih Birol, Türkiyedeki güneş potansiyelinin yüzde 3’ünün kullanıldığına dikkat çekerek, özellikle çatı güneş enerjisi uygulamalarının yaygınlaşması gerektiğini belirtti. 

Yenilenebilir enerjinin hızlı bir gelişme gösterdiğini ve bunun daha da hızlanacağını düşündüğünü kaydeden Birol, Dünyada geçen yıl yeni kurulan elektrik santrallerinin yüzde 90’ının yenilenebilir enerji santralleri olduğunu söyledi. Bunun içerisinde de güneş enerjisinin çok hızlı bir şekilde büyüdüğünü ifade eden Birol, “Türkiye güneşte çok büyük bir atılım yaptı. Ama şu anda bile Türkiye’deki güneş potansiyelimizin yüzde 3’ünü kullanıyoruz. Muazzam bir potansiyel var. Daha da önemlisi çatı üstü güneş teknolojilerinin mutlaka gündeme gelmesi ve yaygın bir şekilde kullanılması lazım. Türkiye’nin sadece elektrik üretiminde değil, evlerde, sanayi tesislerinde, bloklarda, okullarda güneşten çatı üzerinde elektrik elde edebilmeli” dedi. Birol Türkiye’nin aynı zamanda güneş enerjisi teknolojisi ihracatı yapabilecek bir ülke konumunda olabileceğini de umduğunu kaydetti.

Sabiha KÖTEK - Enerji Günlüğü/İstanbul

 

İlgili Haberler