Enerji Günlüğü – KPMG Türkiye Enerji ve Doğal Kaynaklar Sektör Lideri Ümit Bilirgen ABD ve Çin arasındaki ticaret savaşlarına değinerek enerji kozlarının hala çekmecede olduğunu söyledi.
KPMG Türkiye Enerji ve Doğal Kaynaklar Sektör Lideri Ümit Bilirgen 2018 yılı Mayıs ayı petrol ve gaz pazarındaki gelişmeleri değerlendirdi. Değerlendirmesinde ABD ve Çin arasındaki ticaret savaşlarına da değinen Bilirgen,“ABD-Çin geriliminde kabus senaryoları da dâhil olmak üzere masada bir çok seçenek bulunuyor. Enerji kozları ise henüz çekmeceden çıkarılmadı” dedi.
PETROL PİYASALARINDAKİ RİSK DEVAM EDİYOR
Petrol piyasalarının, yakın zamanda ABD ile Çin arasında yaşanan ticaret gerilimine olumsuz tepki verdiğini, ABD Başkanı Donald Trump’ın 5 Nisan’da yaptığı açıklamaların, iki ülke arasında fikri mülkiyet ve teknoloji transferi tartışmalarını alevlendirdiğini ifade eden Bilirgen şöyle devam etti; “Donald Trump’ın Çin’e yönelik yeni ek vergiler uygulama tehdidi artık en kötü senaryonun yönetilebilmesini oldukça zor hale getirse de, bunu başarmak imkânsız değil. Neticede, karşılıklı ek vergilendirme sürecine girilmiş olsa da iki ülke arasında gerçekleştirilecek görüşmelerin, sürecin küresel ekonomiye ağır bir darbe vurabilecek kapsamlı bir ticaret savaşına evrilmesini önleyeceğini düşünüyoruz. Ancak petrol piyasalarının, ayı piyasası olarak da anılan fiyatların uzun bir süre daha düşüş trendinde olacağı beklentisine de hazır olması gerekiyor.”
ENERJİ SON KOZ OLARAK SAKLANIYOR
Bilirgen, “İki ülke arasındaki enerji ticareti ise, doğrudan alınan aksiyonlara karşı en dayanıklı sektör olarak görünüyor. Pekin’in cevap olarak ek vergi getirdiği 128 ABD ürünü listesine petrokimya ve sıvı propan ürünlerini eklemiş olsa da, bunun etkileri nispeten yumuşak olacak. Çin ham petrol ve LNG’ye yönelik ek vergi kozunu elinde tutuyor; ancak bu tür bir hamle yapabilmesi pek de mümkün görünmüyor” dedi.
HERŞEYE RAĞMEN PETROL FİYATLARI DENGEYİ BULDU
Bilirgen petrol fiyatlarıyla ilgili şu yorumu yaptı; “Nisan 2018’de petrol fiyatı, 70 dolar/varil direncini kırdı. Bu hareketi destekleyen üç etken var: Arz ve talebin yeniden dengelenmesi, Suriye’de ve İran’da yaşanan jeopolitik gerginlik ve OPEC ile Rusya arasında varılan üretim kısıntısı anlaşması. Bu etkenler, kısa vadede petrol fiyatını 70-80 dolar/varil aralığında bırakabilir. Artan ABD petrol üretimi ise, petrol fiyatlarının uzun vadede artma ihtimalini sınırlıyor. Bununla birlikte, OPEC ile Rusya arasında varılan uzun vadeli arz anlaşması, petrol fiyatının bu seviyelerde öngörülebilir bir gelecek için istikrar kazanmasını da destekleyebilir.”