1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. Bereket Enerji'nin RES ve HES'leri halka açılacak

Bereket Enerji'nin RES ve HES'leri halka açılacak

Bereket Enerji Grubu, 4.6 milyar dolarlık borçlarını yeniden yapılandırmak üzere bankalarla anlaştı. Grup, 1100 MW’lik hidroelektrik ve rüzgar santrallerini seneye halka arz edecek.

Bereket Enerji'nin RES ve HES'leri halka açılacak

Enerji Günlüğü - Bereket Enerji Grubu, 4.6 milyar dolarlık borçlarını yeniden yapılandırmak üzere bankalarla anlaştı. Grup, 1100 MW’lik hidroelektrik ve rüzgar santrallerini seneye halka arz edecek. 

Türkiye’nin önde gelen enerji oyuncularından Bereket Enerji Grubu’nun CEO’su İdris Küpeli, İstanbul’da düzenlediği basın toplantısında, Grubun bugünkü durumu ve gelecek hedefleri konusunda açıklamalarda bulundu. Küpeli, ülke ekonomisi ile sektörde yaşanan sıkıntılar nedeniyle Grubun finansal borçlarının yeniden yapılandırılması ihtiyacı ortaya çıktığını ifade eden Küpeli, “2017 yılında başlayan, 4.6 milyar dolarlık bir finans borçların yeniden yapılandırılma süreci vardı. Biz 9 banka ile oturup anlaşarak bu süreci tamamladık. Böylece enerji sektöründeki en büyük borç yeniden yapılandırmasını hayata geçirmiş olduk” dedi. 

DALGALANMALAR ETKİLERİ 

Yenicen yapılandırma ihtiyacının ortaya çıkış nedenlerine de değinen Küpeli şöyle konuştu: 

“Türkiye enerji sektöründe son yıllarda çık hızlı bir büyüme yaşadık. Bu aslında devlet için çok iyi bir durum olsa da şirketler için büyük problemleri de beraberinde getirebiliyor. Grubumuz da bu süreçteki büyümesini borçla sağladı. Çok hızlı sermaye girişleri yaşadık ama sermayemizi aynı hızda büyütemedik. Hızlı büyüme sırasında gereken kurumsallaşmayı da sağlayamadık. Bu yüzden ekonomik dalgalanmalar bizi çok daha fazla etkiledi. Hızlı önlem alamadık.” 

SIFIRDAN YATIRIMLARA İKİ YIL ARA 

Bereket Enerji Grubu CEO’su İdris Küpeli, borç yapılandırmasını gerçekleştirdikten sonra büyüme odaklı yatırımlar dönemini iki yıllığına askıya aldıklarını belirtti. Şu anda sadece zorunlu yatırımlara odaklandıklarını ifade eden Küpeli “Bunlar da rehabilitasyon yatırımları ve dağıtım tarafındaki iyileştirme yatırımları. Bu sürecin en az iki yıl olacağını öngörüyoruz. İki yıl sonra daha sağlıklı bir büyüme için sıfırdan yeni yatırımlara başlayacağız.”

YERLİ GÜNEŞ HÜCRESİ 

Bu arada, geçtiğimiz Mart ayında yerli güneş hücresi üretimine başladıklarını kaydeden İdris Küpeli şöyle devam etti: 

“15 milyon dolar gibi görece küçük bir rakam olsa da hücre üretimi, katma değeri çok yüksek ve ilk kez yapılan bir yatırım. Bu tür düşük meblağlı ama yüksek katma değerli yatırımları önümüzdeki senelerde tabii ki değerlendirmeye devam ederiz” diye konuştu. 

YATAĞAN SANTRALİ’NE 200 MİYON DOLAR 

Büyüme odaklı yatırımlara iki yıllığına ara veren Bereket Enerji Grubu, bu süre boyunca öncelikle yapmak zorunda olduğu yatırımlara devam edecek. Şirket CEO’su İdris Küpeli’nin verdiği bilgilere göre bunlar arasındaki en büyük kalemi ise Yatağan Termik Santrali’nin 200 milyon dolarlık rehabilitasyon yatırımı oluşturuyor. Nispeten daha genç bir tesis olan Çatalağzı Termik Santrali’nde ise Yatağan’daki gibi bir rehabilitasyon yatırımına ihtiyaç yok.  

RES’LER VE HES’LER BORSAYA GELİYOR 

İdris Küpeli, borç yeniden yapılandırması konusunda anlaştıkları bankalarla, yenilenebilir kaynaklara dayalı toplam 1100 MW’lik elektrik üretim santralinin 2020 yılında halka arzı konusunda da uzlaştıklarını söyledi. Söz konusu santralleri halk arz için cazip kılan etkenler bulunduğunu kaydeden Küpeli şöyle dedi:

“Bu, daha ilk yıldan temettü verebilecek bir portföy. Yüzde 70’lik kısmı dolar cinsinden elektrik satış fiyatı garantisine sahip. Yüzde 100 yenilenebilir enerji portföyü olduğu için hem yabancı hem yerli yatırımcılar için ciddi bir fırsat. BİST’te trade eden tamamen yeşil enerji içeren ilk şirket olmayı hedefliyoruz. Grup bünyesindeki ADM ve GDZ elektrik dağıtım şirketleri için ise halka arz konusunu, 2021 döneminde gündememize alacağız.” 

ENERJİDE VARLIK ALIMI İÇİN FIRSAT VAR 

Bereket Enerji Grubu CEO’su İdris Küpeli, kur artışları ile sektördeki sıkıntıların şirket değerlerini çok ciddi şekilde aşağı çektiğini belirterek “Döviz bazında varlık değerlerine baktığımızda rakamların 2001-2002 seviyelerine döndüğünü görüyoruz” dedi. Varlık değerlerinin düşüşünün yerli ve yabancı yatırımcılar için Türkiye’de hem likit, hem taşınmaz varlıklar ciddi alım fırsatları yarattığını ifade eden Küpeli, “Risk iştahına bağlı olarak, Türkiye’ye gelmek isteyen yatırımcılar için birkaç yıl öncesine göre çok daha ucuz varlıklar edinme fırsatı söz konusu” diye konuştu. 

Bereket Enerji Grubu CEO’su İdris Küpeli, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’nun (EPDK) son kullanıcıya yönelik elektrik tarifelerinde yaptığı son zammın şirketlerin kârlılıklarında bir artışa yol açmadığını söyledi. 

BEREKET ENERJİ HAKKINDA 

Türkiye’nin önde gelen enerji oyuncuları arasında yer alan Bereket Enerji Grubu bünyesinde İzmir ve Manisa (GDZ) ile Aydın, Denizli ve Muğla (ADM) elektrik dağıtım ve perakende satış şirketlerinin yanı sıra çok kömür, rüzgar ve suya dayalı elektrik üretim tesisleri yer alıyor. Özelleştirme ihalelerinden alınan Yatağan ve Çatalağzı termik santralleri ile Adıgüzel HES de Bereket Enerji Grubu’nun üretim tesisleri arasında yer alıyor.  

Mehmet KARA - Enerji Günlüğü