1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. Bayraktar: Türkiye Avrupa’ya gaz tedariğini daha da artırabilir

Bayraktar: Türkiye Avrupa’ya gaz tedariğini daha da artırabilir

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, BOTAŞ’ın Rusya’ya borcu olduğu yönündeki tartışmalara ilişkin, “Bizim kimseye borcumuz yok. Asla öyle bir şey söz konusu değil” dedi.

Bayraktar: Türkiye Avrupa’ya gaz tedariğini daha da artırabilir

Enerji Günlüğü - Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Avrupa’nın enerji arz güvenliği ile ilgili endişelerinin giderilmesi için teknik altyapının hazırlanması halinde Türkiye’nin Bulgaristan’a yapılacak gaz transferini 3,5 milyar metreküpten 7 milyar metreküpe kadar çıkarabileceğini söyledi.  

Rusya-Ukrayna-Avrupa boru hattının transit anlaşması bu yıl sona eriyor. Avrupa’da son zamanlarda çözüm formülü olarak Türkiye’nin Azerbaycan’dan aldığı gazı Avrupa’ya satması, ortaya çıkan boşluğu da Rusya’dan gaz alarak doldurması gibi formüller konuşuluyor.  Bu formülleri ‘kapasite ve piyasa bilgisinden habersiz yorumlar’ olarak değerlendiren Bakan Bayraktar, Kuzey Akım’ın bugün için çalışmadığını, Ukrayna üzerinden geçen transitin süresinin uzatılmayacağının da açıklandığını anımsattı.

TANAP ve TAP’ta standart akışın devam ettiğini anlatan Bayraktar, Türkiye’den Bulgaristan’a 3,5 milyar metreküplük akışın ilk etapta 7 milyar ve daha sonra 10 milyar metreküpe kadar ulaşabileceğini anlattı. Bayraktar, “Türkiye Avrupa’ya gaz tedariğini artırdı, daha da artırabilir. İhtiyacımız olan şey şu Türkiye-Bulgaristan enterkonneksiyon kapasitesinin Bulgar tarafında artması lazım. Şu anda da bununla ilgili bir çalışmamız var. O kapasitenin yani 3,5 milyarın, 7,5 milyara çıkması hatta belki 10 milyar metreküpe çıkmasıyla ilgili bir çalışmamız var” diye konuştu. Bakan Bayraktar bu konuda Türkiye’nin SOCAR ve Azerbaycan’la bir çözüm üretebileceğini de sözlerine ekledi.

"AVRUPA TÜRKİYE’NİN LNG ALIM GÜCÜNDEN YARARLANABİLİR"

Türkiye’nin son yıllarda yaptığı LNG işleme gemileri FSRU yatırımlarına değinen Bayraktar, “Biz şu anda en az 25-30 milyar metreküp LNG rahatlıkla alabilecek durumdayız” dedi. Bayraktar, Avrupa’nın kendi aldığı LNG'yi Türkiye’nin imkanlarıyla işleyebileceğini ya da doğrudan Türkiye’nin alım gücünden yararlanabileceğini de söyledi.

"RUSYA’DAN ÖZEL FİYATLAR ALIYORUZ"

Rusya’nın Türkiye’ye doğal gazda indirim yapıp yapmadığı, yaptıysa bunun devam edip etmediği konusuna da açıklık getiren Bakan Bayraktar, doğal gaz alımlarının bazı formüller üzerinden hesaplandığını belirtti ve ekledi: "Biz Gazprom ile yaklaşık 40 yıla yakındır çalışıyoruz. Elbette ki çok daha özel bir ilişkimiz var. Bu anlamda biz geçtiğimiz yıl biz yaz ve kış aylarında fiyat formülünden bağımsız, bazı özel fiyatlar alıyoruz. Bunlar zaman zaman olur. Piyasa şartları, tüketim miktarları, ithalat miktarlarına bağlı olarak zaman zaman satıcı, zaman zaman alıcı farklı önerilerde bulunabilir”. 

“PUTİN’İN YAKLAŞIMI OLUMLU”

Bayraktar, söz konusu indirimin bu kış da devam edip etmeyeceği sorusuna, “Geçen hafta özellikle Astana’daki görüşme bu anlamda çok olumlu ve çok müspetti. Sayın Putin’in yaklaşımı da gayet olumlu bu noktada. Biz de diyoruz ki, Türkiye’ye daha ucuz gaz alabilirsek biz daha büyük bir pazar imkanı sunabiliriz” yanıtını verdi. 

“BİZİM KİMSEYE BORCUMUZ YOK”

BOTAŞ’ın Rusya’ya borcu olduğu yönündeki tartışmalara da değinen Bayraktar, “Bizim kimseye borcumuz yok. Asla öyle bir şey söz konusu değil. BOTAŞ şunlar tarafından alınacak vs. öyle bir şey de yok. Çok net ifade edeyim” dedi.