1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. Bayraktar: BOTAŞ bölgesel gaz ticaretindeki rolünü güçlendirecek

Bayraktar: BOTAŞ bölgesel gaz ticaretindeki rolünü güçlendirecek

BOTAŞ ve Shell arasındaki anlaşma ile 2027 yılından itibaren 10 yılı kapsayan dönem için Shell yılda yaklaşık 4 milyar metreküplük toplam 40 adet LNG kargosunu BOTAŞ'a teslim edecek.

Bayraktar: BOTAŞ bölgesel gaz ticaretindeki rolünü güçlendirecek

Enerji Günlüğü -  Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Shell CEO’su Wael Sawan ile bir araya geldi. Görüşmenin ardından BOTAŞ ve Shell arasında uzun dönemli bir LNG anlaşması imzalandı. 

BOTAŞ Genel Müdürü Abdulvahit Fidan ile Shell LNG Ticareti Kıdemli Başkan Yardımcısı Tom Summers tarafından imzalanan anlaşma kapsamında, 2027 yılından itibaren 10 yılı kapsayan dönem için yıllık yaklaşık 4 milyar metreküplük toplam 40 adet LNG kargosu teslimatı gerçekleştirilecek. 

“BOTAŞ BÖLGESEL GAZ TİCARETİNDEKİ ROLÜNÜ GÜÇLENDİRECEK”

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’ndaki imza törenine refakat eden Bayraktar, BOTAŞ’ın 2027 yılından itibaren 10 yıllık dönemde yaklaşık 4 milyar metreküplük 40 LNG kargosunu Shell’den teslim alacağını açıkladı. BOTAŞ’ın dolum limanından teslim alma ve Avrupa terminallerine boşaltma gibi opsiyonlarının da bulunduğunu kaydeden Bakan Bayraktar, “Bu anlaşma iki şirket arasında sadece bir alım-satım işleminin ötesinde, dolum limanından teslim alma ve Avrupa terminallerine boşaltım yapma gibi opsiyonları ile bölgesel ve küresel ilave ticaret imkanları sunması bakımından ayrıca bir farklılığa ve değere sahip. Yine anlaşma kapsamında gemilerle LNG taşımacılığı alanında BOTAŞ’ın farklı ve kritik kabiliyetler edinecek olmasından da büyük bir memnuniyet duyuyoruz. Böylelikle, BOTAŞ bölgesel doğal gaz ticaretindeki etkin rolünü daha da güçlendirecek ve daha da genişletecek” dedi.

HEDEF: DOĞAL GAZ MERKEZİ

Türkiye’nin altyapı yatırımlarıyla 70-80 milyar metreküp doğal gaz arzı sağlayabilecek durumda olduğunu, bu kapsamda Bulgaristan, Macaristan Romanya ve Sırbistan'a doğal gaz ihraç ettiklerinin altını çizen Bayraktar, “Türkiye artık kendi doğal gazını üreten, tedarik kaynaklarını çeşitlendiren, güçlü altyapısı ile ihracat yapabilen, Avrupa’nın ve bölgesinin arz güvenliğine katkı sağlayan doğal gaz merkezi olma yolunda hızla ilerleyen bir ülke konumundadır” dedi.

İlgili Haberler