1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. Bayraktar: Botaş artık gaz ihraç eder hale geldi

Bayraktar: Botaş artık gaz ihraç eder hale geldi

Enerji Bakanı Alparslan Bayraktar, Türkiye’nin kendi doğalgazını üreten, tedarik kaynaklarını çeşitlendirmiş, güçlü altyapısı ve tedarik portföyü sayesinde ihracat kabiliyetine sahip lider bir ülke haline geldiğini söyledi.

Bayraktar: Botaş artık gaz ihraç eder hale geldi

Enerji Günlüğü - Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, BOTAŞ’ın 50. kuruluş yıldönümü programında konuştu. BOTAŞ’ın başlangıçta sadece boru hatları ile petrol taşımacılığı yaptığını hatırlatan Bayraktar, Türkiye’nin artan enerji ihtiyacının karşılanması amacıyla 1986 yılından itibaren doğal gazın ticareti ve taşımacılığı ile ilgili faaliyetlere de başladığını kaydetti.

Enerji Bakanı Alparslan Bayraktar "BOTAŞ bugün Petrol ve Doğal Gaz Boru Hattı İşletmeciliği, LNG/FSRU Terminali İşletmeciliği yapıyor. BOTAŞ tüm bu faaliyetleri yürütürken yerli ve milli kaynakların kullanımını önceliklendiriyor” dedi. 

"HEDEF ELEKTRİK İHTİYACINI YENİLENEBİLİRDEN KARŞILAMAK"

Botaş’ın aynı zamanda yenilenebilir enerji projelerine yapılan yatırımlarla çevreye duyarlı ve sürdürülebilir enerji politikalarını desteklediğine de vurgu yapan Bayraktar, “Türkiye genelinde bulunan tesislerinde kurulan ve kurulacak olan güneş ve rüzgâr enerjisi santralleri ile ihtiyaç duyduğu elektriğin tamamını yenilenebilir kaynaklardan karşılamayı hedefliyor” dedi.

"DOĞAL GAZ DEPOLAMA KAPASİTESİ ARTTIRILACAK"

Türkiye'nin doğal gaz depolama kapasitesini arttırarak arz güvenliğini daha da güçlü hale getirmek istediklerini anlatan Bayraktar, şöyle dedi:

"Önümüzdeki 5 yıl içerisinde  ülkemizde toplam 12 milyar metreküplük bir depolama kapasitesine ulaşmayı hedefliyoruz. Bu sayede ülkemizin yıllık kullandığı doğal gazın yüzde 20'sini depolar hale geleceğiz. Güçlü altyapımızın önemli unsurlarından birini de FSRU’lar oluşturuyor. BOTAŞ vasıtasıyla hayata geçirilen yüzer depolama ve yeniden gazlaştırma ünitesi yatırımları, ülkemizin ucuz ve güvenli enerjiye erişiminde etkin rol oynuyor.” 

DENGELİ GAZ TEDARİK PORTFÖYÜ 

Türkiye’nin ihtiyaç duyduğu doğalgazın yarısını rahatlıkla sıvılaştırılmış doğalgaz (LNG) ile tedarik edebilecek altyapıya sahip olduğunu anlatan Bayraktar, uzun vadeli projeler ve gaz anlaşmaları ile dengeli bir tedarik portföyü konusunda da çalışmalar yürüttüklerini belirttti. 

Bayraktar, “Bugün dünyanın 34 farklı ülkesiyle doğal gaz ticareti yapıyoruz. Doğal gaz merkezi olmamız için güçlü bir altyapı ile birliktegüçlü ve büyük bir piyasaya da ihtiyacımız var. Yani iç pazarımızın da çok kuvvetli olması gerekiyor” dedi. 

"34 ÜLKE İLE GAZ TİCARETİ"

“Bugün dünyanın 34 farklı ülkesiyle doğal gaz ticareti yapıyoruz” diyen Bayraktar sözlerini şöyle sürdürdü:

“Türkiye Karadeniz’deki doğal gaz keşfi ile, doğal gaz üretimi ile artık kendi doğalgazını üreten, tedarik kaynaklarını çeşitlendirmiş, güçlü altyapısı ve tedarik portföyü sayesinde ihracat kabiliyeti olan bölgesinin ve  Avrupa’nın arz güvenliğine katkı sağlayan lider bir ülke haline gelmiştir. Ülkemizin bu anlamda markası bayrak taşıyıcısı Botaş’tır. 

Botaş önümüzdeki dönemde yapmayı hedeflediğimiz reform, ortaklık, satınalma ve projelerle çok daha büyüyecek ve ülkemizin , insanımızın enerjisine enerji katmaya devam edecektir. Elbette yapacak çok işimiz gidecek çok yolumuz var.”