1. HABERLER

  2. NÜKLEER

  3. Bayraktar: 5 GW’lik mini nükleer santraller kuracağız

Bayraktar: 5 GW’lik mini nükleer santraller kuracağız

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, vatandaşa düşük maliyetli temiz enerji tedarik etmek için en az 5000 MW’lik mini nükleer enerji santrali kurulacağını söyledi.

Bayraktar: 5 GW’lik mini nükleer santraller kuracağız

Enerji Günlüğü - Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, , St. Petersburg Uluslararası Ekonomi Forumu kapsamında düzenlenen “Geleceğin teknolojik ekosistemi: İnsanlık ve gezegenin faydası için” başlıklı oturumdaki konuşmasında Türkiye’de elektrik ihtiyacının her geçen gün arttığını söyledi. Önceliklerinin vatandaşın düşük maliyetle güvenilir enerjiye ulaşması olduğunu belirten Bayraktar, “Ekonomimizin büyümesine, sanayimizin ihtiyaçlarına bağlı olarak talep tarafında her yıl yaklaşık yüzde 4-5’lik bir artış var” dedi.

YENİLENEBİLİR KAYNAKLAR

Enerji talebin karşılanması için Türkiye’nin sahip olduğu yenilenebilir enerji potansiyelinin önemine işaret eden Bakan Bayraktar “Güneş, rüzgar, jeotermal ve biyokütle gibi bütün yenilenebilir kaynaklarımızdan faydalanmak istiyoruz” diye konuştu. Yenilenebilir enerjiye dayalı kapasiteyi 12 yılda 60 gigavata (GW) ulaştırmayı hedeflediklerini vurgulayan Bayraktar “Bugün Türkiye, yenilenebilir enerji kurulu gücünde dünyada 11'inci sırada” ifadelerini kullandı.

ENERJİ VERİMLİLİĞİ

2024-2030 II. Ulusal Enerji Verimliliği Eylem Planı ile enerjiyi daha akıllıcı ve daha verimli kullanmayı hedeflediklerini kaydeden Bayraktar “Bu alanda yaklaşık 20 milyar dolar yatırım yapmayı düşünüyoruz. Böylelikle 100 milyon tondan fazla karbon salımının önüne geçeceğiz” diye konuştu.

NÜKLEERDE 2050 HEDEFİ

Bayraktar, Türkiye’nin nükleer enerji kapasitesini arttırması gerektiğine dikkat çeken Bakan Bayraktar, Akkuyu Nükleer Güç Santrali’nin yanı sıra ilave reaktörlere de ihtiyaç duyacaklarını ifade etti. Bayraktar “2050 yılına kadar 20 gigavatlık nükleer kapasiteye ulaşma hedefimiz var. Sinop’ta ve Trakya’da ek reaktörlere ihtiyacımız var. Önümüzdeki 20 yılda Türkiye’nin enerji sepetinin içinde en az 5 gigavatlık SMR’lar da yer alacak” dedi.

NADİR ELEMENTLER, KRİTİK MİNERALLER

Bakan Bayraktar, kritik minarelerin de geleceğin yeni teknolojik ekosistemi için çok önemli olduğunun altını çizdi. Bayraktar şunları söyledi:

“Yenilenebilir, elektrikli araçlar, depolama ve diğerleri tüm bunlar için kritik minerallere ihtiyacımız var. Bence önümüzdeki yıllarda en çok karşılaşacağımız zorluk bu kritik mineralleri nereden elde edeceğimiz olacak.”