1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. Bayraktar: 2035’te net enerji ihracatçısı olmayı hedefliyoruz

Bayraktar: 2035’te net enerji ihracatçısı olmayı hedefliyoruz

Enerji Bakanı Alparslan Bayraktar, Türkiye’nin Enerji Dönmüşümü Yol Haritası'nız açıklarken söyledi: “Hedefimiz 2035 yılında net enerji ithalatçısı haline getirmek.” 

Bayraktar: 2035’te net enerji ihracatçısı olmayı hedefliyoruz

Enerji Günlüğü - Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Türkiye’nin Enerji Dönüşümü ve Yenilenebilir Enerji Stratejisi'nin açıklanması için düzenlenen toplantıdaki konuşmasında, izledikleri politikalar ve temel yaklaşımlar hakkında değerlendirmelerde bulundu.  

Bakan Bayraktar, Türkiye’nin yeni enerji stratejisinin üç unsur üzerinde oluşturulduğunu belirterek, bunları sürdürülebilir arz güvenliği, enerjide dışa bağımlılıktan kurtulmak ve 2053 Net Sıfır hedefi olarak sıraladı. 

Son 20 yılda Türkiye’nin elektrik ve gaz talebinin yüzde 200 arttığını ifade eden Bayraktar “Talep artışı gelecekte de sürecek. 2035 yılında elektrik talebi 510 TWh’ı bulacak. Ama bunu da aşacak bir elektrik talebi bekliyoruz. Artan talebi karşılayacak yatırımları üretim ve altyapı tarafında gerçekleştirmeliyiz” dedi. 

Türkiye’nin enerjideki ikinci önemli meselesinin dışa bağımlılıktan kurtulmak olduğunu ifade eden Alparslan Bayraktar “Maalesef Türkiye olarak ekonomimizin en kırılgan olduğu konu enerji ithalatımız. Özellikle doğalgazdaki ve petroldeki dışa bağımlılığımızı azaltıp, ülkemizi 30 yılda net enerji ihracatçısı haline getirmeyi hedefliyoruz” dedi. 

Net enerji ihracatçısı haline gelme hedefini realize edebilmek için birçok faktör bulunduğunu anlatan Bakan Bayraktar “2023 yılında 96.5 milyar dolar ödedik. 2022’de bu 71 milyar dolar idi. Enerji ithalatı faturasını her yıl ödüyoruz. Ekonomiyi kırılgan yapıdan kurtarmak için yerli ve yenilenebilir kaynaklarımızı kullanabilmemiz lazım. Türkiye enerji ithalatı problemini azaltıp çözdüğünde çok daha güçlü bir ekonomi olacak” ifadelerini kullandı. 

Türkiye’nin enerji stratejisi açısından en önemli üçüncü konu başlığının, iklim değişikliği ile mücadele olduğunu kaydeden Bayraktar “Dünya yol kat ediyor. Dünyanın iklim değişikliği ile ilgili ortaya koyduğu hedefler var: COP toplantılarına gidiyoruz. Önümüzdeki dönemde ana gündem maddemiz, iklim değişikliği ile ilgili mücadele olacak” diyene konuştu. 

Enerji Günlüğü