Enerji Günlüğü - Alman Başbakan Olaf Scholz, vatandaşlarından enerji krizinde zorlu bir kışa hazırlanmaları ve enerji arzında Rus gazına bağımlılıktan kurtulma yolunda oluşacak zorluklara dayanmaları konusunda çağrı yaptı.
Almanya Başbakanı Olaf Scholz, Almanya İşverenler Federasyonu tarafından Berlin Tempelhof Havalimanı’nda düzenlenen İşverenler günü etkinliğinde konuşma yaptı. Scholz, enerji krizine rağmen Almanya’daki elektrik tedarikinin güvence altına alındığını savundu.
Enerji krizinde Almanya’nın güneyindeki iki nükleer enerji santralinin kışın çalışmaya devam edeceğini bildiren Schoz, “Böylece Alman elektrik piyasasında herhangi bir darboğaz olmayacak” dedi.
Almanya’nın, 2023 sonuna kadar ihtiyacı olan tüm gazı ithal etmek için gerekli altyapıya sahip olacağının altını çizen Scholz, bunun için kuzey Almanya kıyılarında LNG terminallerinin inşa edildiğini duyurdu.
GELECEĞİN GAZI: HİDROJEN
Olaf Scholz, ülkede gaz depolama tesislerin doluluk oranının yüzde 85’e ulaştığını ve Alman hükümetinin doğal gazda fiyatları aşağı çekmek için önlem planı oluşturacağını belirtirken, “Yaptığımız hazırlıklarla bu kışı çıkaracağımıza inanıyorum” diye konuştu.
Almanya’nın enerji kaynaklarını çeşitlendirmek ve Rus gazından bağımsız olmak hedefiyle hidrojen sanayisinde büyük bir atılım yapmak istediklerini dile getiren Scholz, hidrojeni “geleceğin gazı” olarak nitelendirdi.
ALMANYA RESESYON TEHDİDİYLE KARŞI KARŞIYA
Almanya Ekonomi ve İklimi Koruma Bakanı Robert Habeck de aynı etkinlikte konuşma yaptı. Habeck konuşmasında, işverenlerden gelen eleştirilerden sonra Alman hükümetinin enerji krizini hafifletmek için 2 nükleer santrali yedekte tutma kararını savunarak, “Bakan olduğumda popüler kararlar değil, uygun ve doğru kararlar alacağıma kendi kendime yemin ettim” ifadelerini kullandı.
Robert Habeck, şirketler ve tüketicileri etkileyen yüksek enerji fiyatlarına atıfta bulunarak, Alman ekonomisinin gelecek yıl resesyon tehdidine maruz kalacağını aktardı. Habeck konuşmasının devamında, “Eğer enerji fiyatlarını düşürür ve tüketici talebini güçlendirirsek resesyondan kaçınabiliriz” şeklinde konuştu.
“ALMAN HÜKÜMETİ ENERJİ ARZINI TEHLİKEYE ATIYOR”
Almanya’da İşverenler Birliği Başkanı Rainer Dulger ise yaptığı konuşmada Alman şirketlerin ciddi bir resesyon endişesi taşıdığını vurgularken, Alman hükümetinin başarısız sosyal politikalar uyguladığını savundu.
Rusya-Ukrayna savaşının ve darboğazların ekonomi üzerindeki olumsuz tesirine değinen Dulger, Alman hükümetinin nükleer enerji planının, enerji arzını tehlikeye attığını söyledi.
Alman hükümeti, bu kış elektrik üretimindeki bir açığı kapatmaları gerekmesi durumunda ülkede kalan 3 nükleer santralden 2’sinin Nisan 2023’ün ortasına kadar acil durum rezervi olarak beklemede tutulmasına karar vermişti.
Anlaşma, Kanada’dan Almanya’ya yeşil hidrojen ihracatının 2025’de başlamasını öngörürken, yeşil hidrojenin kullanımına ilişkin daha fazla araştırma için de iş birliği yapılması, limanlarda gerekli altyapının inşası ve Alman hükümetinin hidrojen ithalatçılarını desteklemesi de anlaşma şartları arasında yer almıştı.