1. HABERLER

  2. YENİLENEBİLİR

  3. BİYOKÜTLE

  4. Balıkesir Büyükşehir Belediyesi, entegre atık geri dönüşüm tesisi kuracak

Balıkesir Büyükşehir Belediyesi, entegre atık geri dönüşüm tesisi kuracak

Balıkesir’in Altıeylül ilçesinde belediye atıklarından yılda 114 bin 107 ton Atıktan Türetilmiş Yakıt üretilecek.

Balıkesir Büyükşehir Belediyesi, entegre atık geri dönüşüm tesisi kuracak

Enerji Günlüğü - Balıkesir Büyükşehir Belediyesi, Altıeylül ilçesinde belediye atıklarının değerlendirilmesi amacıyla Balıkesir İli Entegre Katı Atık Değerlendirme ve Bertaraf Tesisi kuracak.

Balıkesir Büyükşehir Belediyesi tarafından 1.725 ton/gün kapasiteli Mekanik Ayırma Tesisi, 297 ton/gün kapasiteli Kompost Tesisi, 313 ton/gün Atıktan Türetilmiş Yakıt Hazırlama Tesisi’nin kurulması planlanıyor. Yıllara bağlı olarak gelecek atık miktarına göre tesislerin kapasitelerinde artış yapılacak. Ayrıca kurulacak olan Lot 2 Düzenli Depolama Alanının kapasitesi 2023 yılı atık projeksiyonuna göre 951 ton/gün olarak hesaplanıyor. Entegre Tesis ömrü 17 yıl olarak belirlenmiş olup ilerleyen yıllarda yeni lot alanları belirlenebilecek.

PROJENİN DEĞERİ YAKLAŞIK 69 MİLYON TL

Balıkesir İli, Altıeylül İlçesinde kurulacak tesis için yaklaşık 69 milyon TL yatırım yapılması öngörülüyor. Proje kapsamında Mekanik Ayırma Tesisi, Atıktan Türetilmiş Yakıt Hazırlama Tesisi, Kompost Tesisi ve Lot 2 Düzenli Depolama Alanı kurulacak olup bütün tesisler mevcut Balıkesir İli Katı Atık Düzenli Depolama ve Bertaraf Tesisi ile entegre olacak şekilde faaliyet gösterecek.

Tesise gelen karışık belediye atıkları öncelikle, mekanik ayırma sistemi ile cinslerine göre ayrılarak, geri kazanımı mümkün olan atıkların geri dönüşüme, biyolojik olarak parçalanabilir atıkların kompost tesisinde, yanabilir nitelikte olan atıkların ise atıktan türetilmiş yakıt hazırlama tesisinde değerlendirilecek. Bu şekilde atık stabil hale getirilecek, depolanacak atık miktarı minimize edilecek ve atıkların çevreye olan olumsuz etkileri ortadan kaldırılacak.

TESİSİN YILLIK KAPASİTESİ

Mekanik Ayırma Tesisinin kapasitesi yılda 629 bin 564 ton, Kompost Tesisi’nin kapasitesi yılda 108 bin 573 ton, ikinci sınıf düzenli depolama tesisinin kapasitesi yılda 347 bin 214 ton ve Atıktan Türetilmiş Yakıt Hazırlama Tesisi’nin kapasitesi de yılda 114 bin 107 ton olarak planlanıyor. 

Enerji Günlüğü

 

İlgili Haberler