Enerji Günlüğü - Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, hidroelektrik santrallerinin (HES) çevreye zarar vermediğini söyledi.
Afyonkarahisar'ın Çay İlçesi'nde düzenlenen bayramlaşmaya katılan Bakan Veysel Eroğlu, Türkiye'nin enerjide dışa bağımlı olduğunu belirterek şöyle konuştu:
"Enerjinin yüzde 74'ünü dışarıdan alıyoruz. Dolayısıyla elektrikte de dışa bağımlıyız. Elektriğimizin yaklaşık yüzde 55'i doğalgaz çevrim santrallerinden sağlanıyor. Rusya ve Sudan, hidroelektrik santrallerinden elektrik üretiyor, doğalgazı bize satıyor. Bütün Avrupa ülkeleri başta olmak üzere Amerika, Kanada ve Japonya gibi ülkeler bizden 30 yıl önce hidroelektrik potansiyellerinin yüzde 80'ini yüzde 100'ünü kullanmış. Çünkü bu temiz ve yenilenebilir bir enerji kaynağı. Yabancılar 'Su akar, Türk bakar' bizimle dalga geçiyor. Bu potansiyeli kullanacağız. Enerji almak için yılda 55-60 milyar dolar ödüyoruz. Bugün bütün dünyada HES'ler teşvik ediliyor. Küresel iklim değişikliğine karşı en önemli çare."
ENERJİ PİYASASINI ELİNDEN TUTANLAR BİZDEN RAHATSIZ
Türkiye'nin enerji pastasından pay almasının, enerji piyasasını elinde tutan ülkeleri rahatsız ettiğini savunan Eroğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Uluslararası sermayenin Türkiye'de kurduğu termik santraller ve diğer santraller var. Enerji pastası çok büyük. Biz bu işe hızla devam ettikçe bundan rahatsız oldular. Birtakım kurum, kuruluş ve basını harekete geçirdiler. 'Dereler kuruyor' diyorlar. Yazın dereler kuruyor zaten. Yaptığımız barajlarla yaz vakti bile onlara can suyu vermeye imkanımız var. Dolayısıyla derelerin kurumasına izin vermiyoruz. Karadeniz'de HES'lerden çıkan suyun zehirli olduğu, çay bahçelerine zarar verdiği kuyruklu yalanını söylüyorlar. Suyun türbin kanatçıklarına zarar vermemesi için içindeki çakıl, kum ve birtakım zararlı maddeler alınıyor. Yani suda kimyasal madde yok, tertemiz. Santrallerin çevreyi kirlettiği, ormanları yok ettiği söyleniyor. Bizim ormanlık alanlarda HES için verdiğimiz alan binde 1'dir. HES'ler Türkiye'de elektriğin sigortasıdır. Bugün Türkiye'de her 4 ampulden biri bizim getirdiğimiz elektrikle yanıyor. Yılda 15 milyar dolar ödenmesine mani olduk."