Enerji Günlüğü - Küresel enerji maliyetlerindeki artış ile kurlarda yaşanan yükselişin etkisiyle artan elektrik fiyatları, ekonomi aktörlerini çözüm arayışına itiyor. Güneş enerjisi özellikle şirketler için seçenekler arasında öne çıkıyor.
Solar3GW Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Bahadır Turhan, konuya ilişkin gelişmeleri Enerji Günlüğü’ne değerlendirdi. Hane halkı elektrik tüketicilerinden düşük gelir gruplarında yer alanların kamu tarafından desteklendiğini belirten Turhan, ticarethane ve sanayi işletmelerinin ise serbest piyasadan pazarlık yoluyla enerji tedarik ederek maliyetlerini aşağıya çekmeye çalıştıklarını belirtti.
TARİFE DIŞI KALAN TÜKETİCİLER
Zorunlu ya da tercihen ulusal tarifeden yararlanan tüketicilerin, sübvanse edilen avantajlı fiyatla elektrik kullanabildiklerini ifade eden Turhan, “Ulusal tarife dışında kalan tüketiciler, yani Son Kaynak Tedarik Tarifesi’ne (SKTT) dahil tüketiciler ise tedarik lisansına sahip elektrik satış şirketlerinden veya lisanslı üreticilerden düşük maliyetli elektriğe ulaşabiliyor” dedi.
KENDİ ELEKTRİĞİNİ ÜRETME İMKÂNI
Yılda 1100 kilovatsaatin altında elektrik tüketen konut aboneleri dışındaki kullanıcılar için bir üçüncü seçenek daha bulunduğunu anlatan Bahadır Turhan, işletmelerin kendi ihtiyaçlarını karşılamak üzere elektrik üretebileceğini söyledi. Bu çerçevede kaynağı bedelsiz ve kurulumu en kolay elektrik üretim tesislerinin ise güneş enerji santralleri (GES) olduğunu kaydeden Yusuf Bahadır Turhan “Bugün enerji fiyatlarında yaşanan artış bir emtia krizi. Oysa GES’lerde hammadde sıkıntınız yok” diye konuştu.
POLİTİK BAĞIMSIZLIK İÇİN GÜNEŞ
Güneş sayesinde enerjide dışa bağımlılığı azalan ülkelerin politik açıdan da başka ülkelere bağımlılığının kalmadığını vurgulayan Turhan “Rusya-Ukrayna savaşı ülkelere en çok bunu gösterdi. Enerji dışa bağımsızlığını sağlamak adına bizim mümkün olduğunca güneş kurulu gücümüzü artırmamız lazım” ifadelerini kullandı.
MAHSUPLAŞMA İMKANI ÖZTÜKETİM AMAÇLI GES’LERİ ARTTIRDI
Bahadır Turhan, son dönemde bina çatı ve cephelerine de kurulabilen öz tüketim amaçlı GES’lere ilginin arttığını belirtti. Turhan, fazla üretilen elektriğin aktif enerji bedeli üzerinden şebekeye satılmasına imkan veren bu modele ilginin artmasında, işletmelerin ihtiyaç fazlası olup şebekeye verdikleri elektrik ile şebekeden aldıkları elektriğin aylık mahsuplaşmaya konu edilmesinin büyük etkisi bulunduğunu kaydetti.
TEŞVİKSİZ LİSANSLI GES’LER YOLDA
Bahadır Turhan, 01 Temmuz 2022 tarihi itibariyle yürürlüğe giren yeni bir düzenlemeyle ihalesiz, teşviksiz, lisanslı GES’lerin hayata geçirilebileceğini kaydetti. Turhan “Kanun güneş santraline depolama tesisi eklemeyi taahhüt eden yatırımcıları yarışmadan ve ölçüm zorunluluğundan muaf tutmayı garanti ediyor. Solar3GW olarak iki yıldır önerdiğimiz bu model kabul edildiği için çok mutluyuz. EPDK’dan en kısa zamanda ikincil mevzuatı yazmasını bekliyoruz” dedi.
Ezgi Acer - Enerji Günlüğü