1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. Avrupa’nın elektrik şebeke altyapısı eskidi

Avrupa’nın elektrik şebeke altyapısı eskidi

Eurelectric Genel Sekreteri Kristian Ruby, Avrupa’nın elektrik şebeke altyapısının eskidiğine vurgu yaparak, ihtiyacı karşılayabilmek için şebeke yatırımlarının mevcudun iki katına çıkması gerektiğini söyledi.

Avrupa’nın elektrik şebeke altyapısı eskidi

Enerji Günlüğü - Eurelectric Genel Sekreteri Kristian Ruby, Enerji Stratejileri Konferansı 2024’te (ESK2024) yaptığı konuşmada, Avrupa’da şebekelerin, özellikle de dağıtım şebeklerinin, yatırım ihtiyacından bahsetti. Paris İklim Anlaşması’nda oluşturulan İklim Hedeflerine ulaşmak için Avrupa’nın enerji sisteminin temelden değiştirildiğine ve sanayinin de değişime ihtiyaç duyduğuna dikkat çeken Ruby, önümüzdeki 30 yılda elektrikli araçlar gibi yeni uygulamamlar nedeniyle, elektrik talebinde büyük bir artış yaşanacağını kaydetti. 

Ruby, “Özellikle ucuz güneş enerjisiyle, üretimde de sistemi tek merkezlilikten çıkaracak büyük değişimler meydana gelecek. Teknik anlamda zorlayıcı ekonomi dönüşümünün daha da ötesinde karmaşık bir dünyayla karşı karşıya kalacağız. Daha fazla siber saldırı, aşırı hava olayları, yeni ve daha karmaşık kullanıcı talep ve beklentileri…” dedi.

AVRUPA ŞEBEKE ALTYAPISI ESKİDİ

Avrupa’daki tüm şebekenin 3’te 1’inin kırk yaşın üzerinde, yani 1980’lerde inşa edildiğini ifade eden Ruby, Avrupa’da son 4 yıldaki şebeke yatırımlarının her yıl artığını ancak yeterli olmadığını kaydetti. Ruby, “Elektrikteki bu trende baktığımızda, ihtiyacı karşılayabilmek için şebeke yatırımlarımızın mevcudun iki katına çıkması gerektiğini görüyoruz. Burada, AB ve Norveç için yıllık 67 milyar Euro’luk çok önemli bir bütçeden bahsediyoruz. 67 milyar Euro, akıl almaz büyüklükte bir para. Peki, bu harcamaları nerelere yapacağız? Yapmamız gereken ilk iş şebekemizi yenilemek olmalı. Karşılamamız gereken yüksek bir talep ve yeni üretim biçimleri de bizleri bekliyor. Şebekemizi aşırı hava koşullarına dayanabilmesi için de daha güçlü hale getirmeliyiz. Yeni dünyanın dijitalliğini düşünerek şebekelerimizi daha “akıllı” hale getirmeliyiz. Elektrikli araçlar ve ısı pompalarının şebekelerle uyumu için daha fazla dijitalleşmeye ihtiyacımız var” dedi. 

“YATIRIM TUTARINI %18 DÜŞÜREBİLİRİZ”

Öte yandan eğer “akıllı” davranılırsa 67 milyarlık harcamanın çok hızlı şekilde tam olarak %18 oranında düşürülebileceğini belirten Ruby, “Yatırımları, süreç içerisinde parça parça yapmak yerine topyekûn olarak yaparak uzun bir geleceği inşa edebiliriz” dedi. 

Ruby, Avrupa’nın şebekelerine bugün yatırım yapmazsa, elektrifikasyon fırsatını kaçırmış olacağını da sözlerine ekledi.