Enerji Günlüğü - Türkiye'nin Doğu Akdeniz'deki sondaj faaliyetlerini yetkisiz olarak niteleyen Avrupa Konseyi, Türkiye'ye uyguladığı yaptırımların süresini bir yıl uzattı.
Avrupa Konseyi, Doğu Akdeniz'deki faaliyetleri sebebiyle Türkiye'ye uyguladığı yaptırımların süresini bir yıl uzatma kararı aldı. Konseyin internet sitesinde yayımlanan açıklamada, "Türkiye'nin Doğu Akdeniz'deki yetkisiz sondaj faaliyetlerine yanıt olarak kısıtlayıcı önlemler çerçevesinin gözden geçirilmesinin ardından yaptırımların 12 Kasım 2022'ye kadar uzatılması kararı alındığı" belirtildi.
İKİ TPAO YÖNETİCİSİNE YAPTIRIM UYGULANIYOR
Yaptırımlar, kişi ya da kurumların borsada işlem gören kişi ve kuruluşlar için varlıkların dondurulması ve borsaya kayıtlı kişiler için AB'ye seyahat yasağını içeriyor. Ayrıca Avrupa Birliği'yle ilişkili kişi ya da kurumlar yaptırım uygulananlara fon sağlayamıyor. Bu kapsamda hâlihazırda iki Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı yöneticisi yaptırımlara tabi tutuluyor.
Öte yandan Türkiye'nin son bir yılda Doğu Akdeniz'de sondaj yapmadığı belirtiliyor.
KISITLAYICI ÖNLEMLERİN ÇERÇEVESİ 2019’DA ÇİZİLDİ
Avrupa Konseyi'nin söz konusu kısıtlayıcı tedbirlerine ilişkin genel çerçeve Kasım 2019'da oluşturuldu. 27 Şubat'ta yayımlanan bir basın açıklamasında Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'nden yetkilendirilmeden Doğu Akdeniz'de aktif hidrokarbon arama faaliyetleri yürütmekle ya da bu faaliyetleri planlamakla sorumlu iki Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı yöneticisi yaptırım listesine alındı. 6 Kasım'da yayımlanan bir başka açıklamada da söz konusu yaptırımların 12 Kasım 2021'e kadar uzatıldığı ifade edilmişti.