Enerji Günlüğü - Türki-Amerikan Birliği'nin (TAA) Washington’da düzenlediği olağan kurultay, 'Avrasya Enerji Koridoru ve Enerji Güvenliği' konulu panelle devam etti.
ABD Enerji Bakanlığı Orta Doğu, Afrika ve Avrasya sorumlusu Andrea Lockwood, enerji güvenliği ve geleceği için heyecanlı ve zorlu bir dönemde olunduğunu belirtti. Lockwood, "Dünyada artan nüfüs, artan talep, artan gelirler görüyoruz. Enerjiye ulaşımda da bir artış var. Bu, aslında iyi bir şey ama enerji güvenliği ve iklim değişikliğiyle ilgili bazı zorlukları da beraberinde getiriyor." dedi.
ABD Başkanı Barack Obama’nın da enerji zorluklarıyla ilgilendiğini söyleyen Lockwood, "Obama, temiz enerji kullanımının artırılmasını istiyor. Her türlü enerji kaynağının artan talebi karşılamada kullanılmasının tüm uluslar için gerekli olduğunu düşünüyor." diye konuştu.
Orta Asya-Avrasya Enstitüsü kıdemli araştırmacısı Dr. Mamuka Tsereteli de, 20 yıl önce Orta Asya’nın Azerbaycan bölgesinde doğal kaynak patlaması yaşandığını, daha sonra dünya pazarında enerji yatırımları yapılmaya başlandığını dile getirdi. Azerbaycan’ın, günde bir milyon varil petrol ürettiğini anlatan Dr. Tsereteli, bunun dünya enerji pazarının önemli bir bölümünü oluşturduğunu kaydetti. Tiflis-Bakü boru hattının önemini vurgulayan Tsereteli, boru hatlarının gelişmesinde Amerika ve Türkiye’nin iki önemli ülke olduğunu söyledi.
Dr. Tsereteli, söz konusu bölgede çok fazla doğal kaynak bulunduğunu ve bu kaynaklara ihtiyacı olan ülkelerin olduğunu belirttiği konuşmasında şunları söyledi: “İyi haber şu ki, alt yapı çalışmaları var. Yeteri kadar alt yapı çalışması yapıldığı zaman sadece Doğu Avrupa’nın değil bütün Avrupa’nın ihtiyacını karşılayabilir. Özetle Doğu-Batı koridorunda yeni yapılanmalar var. Bu yapılanmalar pazara katkılar sağlıyor. Bu da daha fazla üretim sağlıyor.”
Kazakistan Girişimciler İşbirliği Yönetimi Başkanı (KAZKA) Zhanykulov Zhumabek ise ülkelerinin Orta Asya’da yer aldığını ve Texas’ın 4 katı büyüklüğünde olduğunu anlattı. Kazakistan’ın petrol rezervleri açısından önemini aktaran Zhumabek, İpek Yolu'nun önceleri Kazakistan’dan geçtiğini ve bu yolu tekrar hayata geçirmek istediklerini kaydetti.
Amerika Türkmenistan İş Geliştirme Direktörü (USTBC) Eric Stewart ise enerji konusunda beraber çalışılarak hızlı bir şekilde refaha ulaşılabileceğini aktardı.
Kaynak: CHA