1. HABERLER

  2. SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK

  3. Atlas Üniversitesinde Enerji Araştırma Merkezi SETSUA kuruldu

Atlas Üniversitesinde Enerji Araştırma Merkezi SETSUA kuruldu

Atlas Üniversitesinde, Sürdürülebilir Enerji Teknolojileri ve Sistemleri Uygulama ve Araştırma Merkezi kuruldu.

Atlas Üniversitesinde Enerji Araştırma Merkezi SETSUA kuruldu

Enerji Günlüğü - Atlas Üniversitesinde, Sürdürülebilir Enerji Teknolojileri ve Sistemleri Uygulama ve Araştırma Merkezi kuruldu.

İstanbul Atlas Üniversitesi Sürdürülebilir Enerji Teknolojileri ve Sistemleri Uygulama ve Araştırma Merkezi (SETSUA) Yönetmeliği, İstanbul Atlas Üniversitesi tarafından yayımlanarak yürürlüğe girdi. 

Yönetmelik Merkezin amaçlarına, faaliyet alanlarına, yönetim organlarına, yönetim organlarının görevlerine ve çalışma şekline ilişkin usul ve esasları düzenlemeyi amaçlıyor. 

YENİLENEBİLİR KAYNAKLAR İÇİN YENİ TEKNOLOJİLER ARAŞTIRILACAK

Yönetmeliğe göre SETSUA’nın amaçları şöyle sıralandı:

  • Sürdürülebilir enerji bilim ve teknolojileri alanlarında uygulamaya yönelik uluslararası ve ulusal araştırma çalışmaları yapmak ve yeni teknolojiler geliştirmek.
  • Rüzgâr, güneş, jeotermal, biokütle gibi alternatif/yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanıldığı, çevre ile dost temiz enerji üretmeye yönelik yöntem, süreç ve teknoloji geliştirme konularında araştırmalar yapmak, bunları uygulamaya aktarmak, bu konularda yapılan çalışmalara katkı yapmak ve bu çalışmaları teşvik edici etkinliklerde bulunmak.
  • Kömür, petrol, doğalgaz, nükleer gibi konvansiyonel enerji kaynaklarının kullanımında verimliliği artırmaya ve bu kaynakların kullanımı ile enerji üretimi yapan merkezlerin çevreye muhtemel olumsuz etkilerini gidermeye/azaltmaya yönelik araştırma-geliştirme (AR-GE) çalışmaları yapmak, yaptırmak ve bu konuda yeni yöntem, süreç ve teknolojiler geliştirerek uygulamak.
  • İlgili mevzuat hükümleri kapsamında sanayide, endüstride ve binalarda enerji kullanım performanslarını saptamak, bu araçlarda enerjinin etkin-verimli kullanımını sağlamaya ve enerji kaybını azaltmaya yönelik ileri malzeme, yöntem ve teknolojileri geliştirmek.
  • Uygulamaya yönelik temel bilimler, mühendislik ve mimarlık araştırmalarını disiplinler arası düzeyde gerçekleştirerek enerji teknolojileri konularında gelişmiş ürün, yöntem, süreç ve teknolojileri ortaya çıkarmak amacıyla farklı bilim ve teknoloji alanlarını bir araya getiren disiplinler arası, koordineli proje çalışmalarını yürütmek.
  • Enerji teknolojileri alanında uzman öğretim elemanlarının yetiştirilmesine katkı sağlamak ve enerji problemlerine karşı çözüm yolları üretmek.
  • Enerji teknolojisinin geliştirilmesi yönünde sanayi, üniversite ve diğer araştırma kurum ve kuruluşları ile iş birliği yapılmasını sağlamak ve bu bağlamda model, strateji, plan ve proje çalışmalarının yapılması ve yönlendirilmesi gibi konularda bölgesel, ulusal ve uluslararası faaliyetlerde bulunmak.
  • Altyapı, proje ve yetişmiş insan gücüyle Türkiye’nin enerji teknolojileri AR-GE faaliyetlerine katkı sağlamak.
  • Geliştirilen teknolojiler ile elde edilen sonuçların kullanıcı ve uygulayıcılara aktarılmasına katkıda bulunmak.
  • Yenilenebilir enerji kaynaklarının yöre ve Türkiye çapında potansiyellerinin tespitini yapmak ve bunlardan enerji üretim sistemleri ve teknolojileri ile ilgili bilimsel ve teknolojik araştırma, geliştirme, uygulama ve eğitim amaçlı bir birim olarak enerji üretimini teşvik etmek.

YÖNETİM ORGANİZASYONU

Sürdürülebilir Enerji Teknolojileri ve Sistemleri Uygulama ve Araştırma Merkezinin yönetim organları Müdür, Yönetim Kurulu ve Danışma Kurulundan oluşuyor. Müdür; SETSUA’nın faaliyet alanları ile ilgili çalışmaları bulunan Üniversitenin kadrolu öğretim elemanları arasından Rektörün önerisi ve Mütevelli Heyet Başkanının onayı ile üç yıl süreyle görevlendirilecek.

Yönetim Kurulu; Müdürün başkanlığında, SETSUA’nın faaliyet alanları ile ilgili çalışmaları bulunan Üniversitenin öğretim elemanları arasından Müdürün ve Rektörün önerisi, Mütevelli Heyet Başkanının onayı ile üç yıl süre için görevlendirilen dört üye olmak üzere toplam beş üyeden oluşacak.

Danışma Kurulu ise Yönetim Kurulunun önerisi üzerine, enerji konusunda çalışmaları bulunan kamu ve özel sektör kurum ve kuruluş temsilcileri ve uzmanlar arasından istekleri halinde, üç yıllık süre ile Mütevelli Heyet Başkanı onayı ile görevlendirilen en fazla sekiz üyeden oluşacak. 

SETSUA’nın harcama yetkilisi Üniversitenin Mütevelli Heyet Başkanı olacak ve Mütevelli Heyet Başkanı bu yetkiyi Başkan Vekiline, Rektöre, Üniversitenin idareci ve yöneticilerine devredebilecek.