1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. Atina AB’den artan elektrik fiyatlarına çare bulmasını istedi

Atina AB’den artan elektrik fiyatlarına çare bulmasını istedi

Enerji fiyatlarının son beş ayda iki kattan fazla arttığı Yunanistan, AB’den artan enerji fiyatlarına karşı acilen harekete geçmesini talep etti.

Atina AB’den artan elektrik fiyatlarına çare bulmasını istedi

Enerji Günlüğü - Yunanistan'da enerji fiyatları son beş ayda iki kattan fazla arttı. Ülkede Nisan ayında megawatt saat (MWh) başına 60 eurodan Ağustos ayında 130 euro/MWh’ye yükseldi.

Yunanistan başbakanı Kyriakos Mitsotakis, AB'den Orta ve Doğu Avrupa'da artan enerji fiyatlarına acilen çözüm bulmasını istedi. Atina, Rusya'nın Ukrayna'nın enerji altyapısına yönelik saldırılarıyla enerji fiyatlarındaki yükselişin daha da kötüleştiğini vurguladı. Ayrıca sıcak geçen yaz ayında elektrik ihtiyacının artması ve hidroelektrik santrallerinde üretimin azalmasına da dikkat çekti.

Mitsotakis, Reuters tarafından görülen Avrupa Komisyonu'na yazdığı mektupta Brüksel'den, AB genelinde enerji piyasalarını denetleme yetkisine sahip bir düzenleyici oluşturmasını istedi ve Komisyonu ülkeler arasında elektrik aktarımı için sınır ötesi altyapı projelerini desteklemeye çağırdı.

Mektupta, Yunanistan'da enerji fiyatlarının Nisan ayında megawatt saat başına 60 eurodan Ağustos ayında 130 euro/MWh'ye iki kattan fazla arttığı belirtildi.

AB, elektrik üreticileriyle daha fazla sabit fiyatlı sözleşme yapılmasını teşvik etmek ve tüketicileri istikrarsız enerji piyasalarından korumak amacıyla geçen yıl elektrik piyasası kurallarının güncellenmesine karar vermişti. Ancak Avrupa'da elektriğin fiyatı - yerel yenilenebilir enerji üretimini hızla artıran ülkelerde bile - hala çoğunlukla gaz yakıtlı enerji santrallerine sabitleniyor ve bu da fiyatları akaryakıt piyasalarındaki keskin dalgalanmalara maruz bırakabiliyor. Ülkeler arasındaki enterkonneksiyon kapasitesindeki boşluklar ve yerel elektrik şebekelerindeki tıkanıklıklar da fiyatları artırabiliyor.