Enerji Günlüğü - GAZBİR Başkanı Yaşar Arslan, doğalgaz sektöründe 500 bine yakın serbest tüketici bulunduğunu söyledi. Arslan, önümüzdeki dönemde doğalgazın elektrik üretimindeki payının düşeceğini belirtti.
Türkiye Doğalgaz Dağıtıcıları Birliği (GAZBİR) Başkanı Yaşar Arslan, 7. Türkiye Enerji Zirvesi’nde yaptığı konuşmada, kentsel alanlarda yaşayan nüfusun 63 milyon olduğunu söyledi. Bu nüfusun 53 milyonuna doğalgaz hizmetinin götürülmüş durumda olduğunu kaydeden Yaşar Arslan, “Burada da 43 milyon kişi doğalgaz kullanıyor. Kentlilerin yüzde 84'ü doğalgaz kullanıyor. 2016 sonu itibariyle 76 il ve 332 ilçede doğalgaz hizmeti var. İki il ve 33 ilçeye daha götürülmesi kesinleşti” dedi.
GAZBİR olarak on yıl içinde ciddi bir konut tüketimi öngördüklerini kaydeden Yaşar Arslan, şöyle devam etti:
“Konutlarda gaz kullanımı, on yıl sonra 20 milyar metreküpe ulaşacak. Tüketim tahmini son yıllarda çok farklılık gösteriyor ama beklenen düzeylerde olmayacak. Önümüzdeki on yılda da doğalgaz tüketimi yüzde 25'ler seviyesine düşecek. Dolayısıyla elektrik üretiminde doğalgaz kullanımı düşecek. Konut sektörü bir büyüme gösteriyor. Endüstriyel sektörde de yüzde 2.5 gbi bir büyüme öngörülüyor. Tüketim bu yıl 46 milyar metreküpü geçemeyecek, öyle görünüyor.”
Piyasanın ticaret tarafına bakıldığında Türkiye’de şu anda 12 milyon 288 bin 31 abone bulunduğunu kaydeden GAZBİR Başkanı Yaşar Arslan, “Serbest tüketici sayısı 493 bin 540 adet. Serbest tüketici hakkını kullananların sayısı ise sadece 561, çünkü arz yok. Yani bu hakkı kullanma oranı yüzde 0.1 düzeyinde. Serbest tüketici tüketimi 34 milyar metreküp, anlık takip edilen tüketim oranı ise yüzde 71 seviyesinde” diye konuştu.
Sektör temsilcilerinin sürekli altyapı altyapı diye bastırdıklarını anlatan Yaşar Arslan, “Altyapı şu an sektörün yüzde 71'ini online takip edilebiliyor. Dağıtım sektörü şu an sistemdeki gazın yüzde 88'ini tüketicilere ulaştırıyor” dedi. “Peki arz fazlasını nasıl yaratırız” sorusunu ortaya atan Yaşar Arslan, şunları ekledi:
“Kaynak çeşitliliği sağlanmış, bugünkü tüketimimizin en az iki katı düzeyinde bir arz oluşturmalıyız. Bu nasıl olur, buna kesinlikle çalışmalıyız. Bugünkü kontrat sistemiyle çalışma yapıldığı takdirde piyasada ticaret yapılamaz. Bu kontratlar yüzde 80’de (BOTAŞ’ın payını kast ediyor. Enerji Günlüğü’nün notu) durduğu sürece olmaz.”
Sabiha KÖTEK - Enerji Günlüğü / ADANA