1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. Arnavutluk, TAP`la bölgesel güç olmayı hedefliyor

Arnavutluk, TAP`la bölgesel güç olmayı hedefliyor

Enerji Günlüğü - Arnavutluk yönetimi, Azeri gazını Türkiye, Yunanistan ve Arnavutluk üzerinden geçirip, Adriyatik denizinin altından İtalya'ya ulaştıracak...

Arnavutluk, TAP`la bölgesel güç olmayı hedefliyor

Enerji Günlüğü - Arnavutluk yönetimi, Azeri gazını Türkiye, Yunanistan ve Arnavutluk üzerinden geçirip, Adriyatik denizinin altından İtalya'ya ulaştıracak Trans Adriyatik Gaz Boru Hattı (TAP) projesiyle ülkeyi bölgesel güç haline getirmeyi hedefliyor.
Arnavutluk Başbakanı Sali Berişa, TAP projesinin Avrupa'da enerji alanındaki en önemli projelerden biri olduğunu söyledi. Berişa "TAP sadece Arnavutluk için değil, Avrupa için de hayati öneme sahip bir projedir" dedi.
Proje sayesinde farklı enerji koridorları arasında bağlantı kurulacağını vurgulayan Sali Berişa, Arnavutluk'un TAP projesine uygun bir coğrafi konuma sahip olduğunu, projeyle enerji alanında bölgesel bir güç olmayı hedeflediklerini belirtti.
Avrupa Birliği yetkilileri de Tiran yönetimine, TAP projesinin hayata geçirilmesi yönünde tavsiyede bulunuyor.
Arnavutluk, Yunanistan ve İtalya, geçen eylül ayında TAP projesini desteklediklerini belirten bir ön anlaşma imzalamıştı.

TRANS ADRİYATİK GAZ BORU HATTI PROJESİ NEDİR?
TAP, Yunanistan'ın Selanik kentinden başlayıp Arnavutluk'a, oradan da Adriyatik Denizi'ni altından geçerek İtalya'ya ulaşıyor. Projenin hedefi, Azerbaycan'daki Hazar gazını Avrupa ülkelerine taşımak. TAP, Hazar gazının Türkiye'deki hatlarla entegrasyon sağlanarak taşınmasını öngörüyor. Proje kapsamında Hazar gazı, Yunanistan'ın Selanik şehrinden Arnavutluk'a oradan da Adriyatik Denizi'ni geçerek İtalya'nın Puglia Bölgesi'ne ulaşacak. Yunanistan'daki başlangıç noktası Komotini'ye kaydırılarak, projenin Türkiye'deki mevcut boru hatlarına entegre edilmesi, böylece Azerbaycan'la bağlanması planlanıyor.