1. HABERLER

  2. PETROL

  3. Armutcu: Petrol Piyasası yerli şirketlere kapatılıyor

Armutcu: Petrol Piyasası yerli şirketlere kapatılıyor

Enerji Günlüğü - Anadolu LPG ve Akaryakıt Sanayicileri ve İşadamları Derneği Başkanı Atalay Armutçu, yeni kanun değişikliği teklifinin yasalaşması...

Armutcu: Petrol Piyasası yerli şirketlere kapatılıyor

Enerji Günlüğü - Anadolu LPG ve Akaryakıt Sanayicileri ve İşadamları Derneği Başkanı Atalay Armutçu, yeni kanun değişikliği teklifinin yasalaşması halinde petrol piyasasının yerli şirketlere kapatılacağını ve pazardaki tekelci yapı ve yabancı ağırlığının yükseleceğini açıkladı. 

Anadolu LPG ve Akaryakıt Sanayicileri ve İşadamları Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Atalay Armutcu imzası ile yazılı bir duyuru yayınladı. Duyuruda, Maden Kanunu ile Bazı Kanunlarda ve Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifinin 30. maddesinden 35. maddesine kadar olan bölümler değerlendirilerek, önümüzdeki Salı günü TBMM Enerji Komisyonunda görüşülecek olan kanun teklifinin yasalaşması halinde petrol piyasasının yerli şirketlere kapatılacağı kaydedildi. Teklifin 30-39 arası maddelerinin alt komisyonlarda ayrıntılı incelenmesi, küçük ölçekli şirketlerin ve Anadolu’daki bayilerin görüşlerinin alınması gerektiğine vurgu yapıldı.

AKARYAKIT PİYASASINA GİRMEK NEREDEYSE İMKANSIZ HALE GELECEK

Teklif ile EPDK’ya, sayısal büyüklüklerle sınırlama yapma ve banka teminat mektubu isteme yetkisi verildiği belirtilen duyuruda, “Teklif kanunlaştığında Kurum, yıllık 60 bin ton satamayan veya belirleyeceği sayıda bayisi bulunmayan firmaların lisansını iptal edecek. 37,5 milyon TL aktif büyüklüğü, 10 milyon TL ödenmiş sermayesi, 3.300 ton ürün stoğu bulunmayanlar akaryakıt piyasasına giremeyecek. EPDK, piyasaya gireceklerden ayrıca 30 milyon TL banka teminat mektubu isteyecek. Anayasa Mahkemesinin maktu idari para cezalarını kazançlara göre orantılı bulmayarak iptal etmesi üzerine sektör cezaların nispi olacağı yönünde beklentiye girmişti.  Kanun teklifi ile bu beklenti de ortadan kalktı. Yeni düzenleme ile idari para cezaları biraz daha artırılarak nispi görünümlü maktu şekle getiriliyor.

Yerli şirketlerin yüksek idari para cezalarını ödemesi ve giriş barajlarını geçmesi mümkün olmayacaktır.  Pazardaki tekelci yapı ve yabancı ağırlığı yükselecek” ifadesi yer aldı.  

KAÇAKÇILIĞIN YÜKSEK HACİMLİ YAPILMASI ÖZENDİRİLİYOR

Anadolu’daki sivil toplum örgütlerinin görüşleri alınmadan değişiklik aceleye getirilmemesi gerektiği vurgulanan duyuruda, teklifteki idari para cezalarını düzenleyen 33. Maddenin kaçakçılığın yüksek hacimli yapılmasını özendireceği kaydedildi. Duyuruda, “Diğer maddeler de en az 30. madde kadar kritiktir. 33. maddede Anayasa Mahkemesinin ekonomik kazançla orantılı olarak nispi olmadığı için iptal ettiği maktu idari para cezaları yeniden düzenlenmektedir. Kanun Teklifini tekelci bir şirket temsilcisi hazırlasaydı bu derece kendi lehine alt-üst sınır ve oran belirlemeye utanırdı.  Teklife göre; 50 kg lık kaçakçılık yapan kişi 125-TL haksız kazanç sağlayıp alt sınırdan 1,5 milyon TL idari para cezası alacak; 20 bin tonluk gemiyle kaçakçılık yapan kişi ise bu işten 50 milyon TL haksız kazanç sağladığı halde üst sınırdan sadece 3 milyon TL idari para cezası alacaktır. Böyle bir ceza sistemi, kaçakçılığın yüksek hacimli yapılmasını özendirir. 

Binde oniki ceza gerektiren (ç) bende giren fiillerden dolayı 30 milyon TL hasılatlı yerli şirket 360.000-TL yerine alt sınırdan 1.250.000-TL idari para cezası alacak; 34 milyar cirolu firma 408.000.000-TL yerine üst sınırdan sadece 2.500.000-TL idari para cezası alacaktır. İdari para cezası oranları 12 kat ve alt sınır 100 kat düşürülüp, üst sınır tamamen kaldırıldığında Mahkemenin iptal gerekçesine uygun nispilik ancak sağlanacaktır.

Anayasaya aykırılığın düzeltilmesi amacıyla kanun değişikliği yapılırken bile Anayasanın temel ilkeleri çiğnenmektedir. Teklifte; kesinleşmeyen cezaların tahsili, idari düzenlemelerle ceza miktarı belirlenmesi, idari düzenlemelerle ceza gerektiren fiillerin tespiti gibi Anayasaya aykırı düzenlemeler yer almaktadır” denildi.