Enerji Günlüğü - Burdur’da 10 MW'lik lisanssız güneş enerji santrallerini (GES) işleten Antek Enerji, bu kez 30 MW'lik lisanslı GES kurmaya hazırlanıyor.
Antek Enerji Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Çalışkan, Türkiye’nin yıllık 2700 saati aşkın güneşlenme süresiyle oldukça yüksek güneş enerjisi potansiyeline sahip olduğunu belirtti. Son iki yılda Burdur’un Keçili bölgesinde 190 bin metrekarelik alanda her biri 1 MW gücünde toplam 10 adet lisanssız güneş enerji santralleri kurduklarını belirtti. Çalışkan, bunlardan 4 MW’lik bölümü 2016, 6 MW’lik kısmı ise 2017 yılında devreye aldıklarını anlattı.
YILDA 16 MİLYON KWH
Antek Enerji Ticaret Sanayi AŞ Yönetim Kurulu Danışmanı Feti Kuyucu ise Enerji Günlüğü'ne yaptığı açıklamada, santrallerden yılda yaklaşık16 milyon kWh elektrik üretip, 2.3 milyon dolar gelir elde etmeyi planladıklarını belirtti. Kuyucu, “İlk beş aylık sonuçlara baktığımızda bu üretim hedefinin gerçekleşeceği de anlaşılıyor. Yatırımın geri dönüş süresini 8-10 yıl olarak öngörüyoruz. GES’ler yüzde 100 özkaynakla yapılırsa 7 yılda, dış kaynak kullanılarak yapılırsa 8-10 yılda kendisini geri ödeyebiliyor. Tabii bu, santrallerin güneşlenme süresine de bağlı” dedi.
SIRADA 30 MW’LİK LİSANSLI GES VAR
Antek Enerji Ticaret Sanayi AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Çalışkan, ilave güneş yatırımlarına da hazırlandıklarını söyledi. Çalışkan, yeni santraller için ellerinde 230 dönümlük uygun arazi bulunduğunu belirtti. Arazilerle ilgili kamu yararı kararlarının da alınmış durumda olduğunu anlatan Çalışkan “Bu arazi ile ilgili lisanslı güneş enerji santrali kurmak için başvurumuz var. 30 MW’lik bir ikinci yatırım düşünüyoruz” dedi.
BİYOKÜTLE SANTRALİ DE DÜŞÜNÜYOR
Antek Enerji Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Çalışkan, yine Burdur’da grup şirketlerinden Lider Enerji eliyle 3 MW’lik biyokütle enerji santrali yatırımı planladıklarını söyledi. Çalışkan, biyokütle santrali yatırımı için proje geliştirme aşamasında olduklarını kaydetti.
Mehmet KARA