Enerji Günlüğü - Antalya Büyükşehir Belediyesi tarafından kurulan 2 MW’lık 4 güneş santrali elektrik üretimine başladı. Üretilen elektrik tarımsal sulama için kullanılacak.
Antalya Büyükşehir Belediyesi Başkanı Menderes Türel, çiftçiye bedava elektrik sözünü yerine getirmek üzere inşa ettikleri 2 MW’lık 4 güneş santralinin enerji üretimine başladığını açıkladı.
Antalya Cam Piramit’te tarım sulama kooperatifleriyle tarımsal projeleri değerlendirme toplantısı düzenleyerek Büyükşehir Belediyesi’nin Antalya tarımında yeni bir dönemi başlatacak tarımsal destek programını açıklayan Türel, 3 MW gücünde yeni bir santral daha kuracaklarını kaydetti.
Türel, "Bu 4 GES’e ilave olarak, 12.5 milyon TL bedelli 3 MW kurulu gücünde 3 adet güneş enerjisi santralini daha belediye olarak ayrıca kuruyoruz. Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı’nda olan bu projemiz, Ankara‘da onaylandı." dedi.
ENERJİNİN KAYNAĞI GÜNEŞTEN
Antalya'daki 39 sulama kooperatifi tarımsal sulamada yıllık 8 milyon 500 bin kW saat elektrik kullandıklarının altını çizen Türel, “Güneş enerjisiyle elektrik üretip, üreticimize destek olmak için 4 milyon 100 bin lira yatırımla 1 MW kurulu gücünde 2 adet GES santrali kurduk ve bu Kasım 2016 tarihinden beri çalışıyor. Yani şu anda elektrik üretiyoruz.” diye konuştu.
4 milyon 300 bin TL’lik yeni bir yatırımla 1 MW Kurulu gücünde 2 adet güneş enerjisi santralinin daha kurulumunu tamamladıklarını söyleyen Başkan Türel, “Bugün itibarıyla toplam 8 milyon 382 bin TL harcama yapılarak 2 MW 4 tane güneş enerjisi santralimiz faaliyete geçti ve yıllık 2 milyon 700 bin kw saat elektrik üretiyoruz diyebiliriz. Yeni santral tamamlandığında, 5 MW kurulu gücündeki santralimizle 6.750.000 KW saat yıllık elektrik üretim kapasitemiz oluşacak. Size zaten 8 buçuk milyon lazım. Biz 7 milyonunu aşağı yukarı kendimiz üretiyoruz. Ne yapalım 1 buçuk milyonu için de pamuk eller cebe deriz. Size bundan sonra elektrik masraflarında bir kuruş ödetmeyiz inşallah. Böylelikle bu sistemi hep birlikte oluşturuyoruz. Sizlerle, Sulama Kooperatiflerimizle protokolleri imzaladık. Sulama Kooperatiflerinin başlangıçta elektrik ihtiyacının yüzde 20’sini karşılayacağız. Bu bizim için de bir deneme süreci olacak. Yani sistem nasıl çalışıyor onu bir görelim. Ama 2018 senesine geldiğimizde elimizdeki santrallerle harcadığımız elektriğin yüzde 85’ini kendimiz üretiyor olacağız. Bu sene sadece yüzde 20’sini, gelecek sene de elektrik maliyetlerinizin tamamını Büyükşehir Belediyesi tamamlayacak." dedi.