Enerji Günlüğü - Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Çevresel Etki Değerlendirmesi, İzin ve Denetim Genel Müdürlüğü, Doyran Regülatörü ve Hidroelektrik Santrali (8,00 MWm/7,76 MWe) Projesi ÇED sürecinin sonlandırılması hakkında ilgili yerlere yazı gönderdi.
Buna göre, Antalya İli, Konyaaltı İlçesi, Doyran ve Geyikbayırı Mahalleleri sınırlarında Doyran Enerji A.Ş. tarafından yapılması planlanan Doyran Regülatörü ve Hidroelektrik Santrali (8,00 MWm/7,76 MWe) projesi Antalya Büyükşehir Belediye Başkanlığı'nın ilgili yazısı doğrultusunda, ÇED Yönetmeliği'nin 5. maddesinin 2. fıkrasının (a) bendi uyarınca ÇED süreci sonlandırıldı.
Açıklamada, “İnceleme Değerlendirme Komisyon üyesi Antalya Büyükşehir Belediye Başkanlığı'nın ilgi (a)'da kayıtlı yazısında ‘Doyran Regülatörü ve Hidroelektrik Santrali projesine ait cebri boru güzergahının yaklaşık 5600 metrelik kısmının Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü (DSİ) tarafından 28/12/2009 tarih ve 27446 sayılı Resmi Gazete'nin Çeşitli İlanlar kısmında yayımlanmış olan "Antalya Doyran İçme Suyu Kaynakları İçme Suyu Kuyuları Koruma Alanı İlanı"'nda verilen Mutlak Koruma Alanı içerisinde, yaklaşık 2300 metre kısmının da "Antalya Yemişpınarı Kargılı Çeşme İçme Suyu Kaynakları Koruma Alanı İlanı"'nda verilen 1. Derece Koruma Alanı içerisinde kaldığı Mutlak Koruma alanında mevcut içme kullanma suyu tesislerinin yanında ilave edilecek yeni içme suyu işletme tesislerinin inşaatı yapılabileceği, bu alanlarda Orman Genel Müdürlüğünün ormanları korumak amacıyla yapacağı çalışmalara sadece müsaade edilebileceği, bu alanın başka hiçbir amaçla kullanılamayacağı nedenleriyle projenin yapılmasının uygun görülmediği" hususları Bakanlığımıza iletilmiştir’” denildi.
BÖLGE HALKI TEPKİLİ
Antalya Konyaaltı’nda, yılda 25 bin yerli ve yabancı tırmanış sporcusunun ziyaret ettiği Geyikbayırı ve Doyran’da yapılması planlanan HES projesi, bölge halkının tepkisiyle karşılaştı.
08/10/2024 tarihinde yapılan ÇED toplantısında itirazlarını Bakanlığa sunan Geyikbayırı Yaşam Platformu'na göre "cansuyu" olarak bırakılacak %10'luk su 8-10 kilometre boyunca derenin kurumasına, 11 köyde tarımın olumsuz etkilenmesine ve yapı ruhsatsız hanelerin susuz kalmasına neden olacak; ayrıca yaban hayatı, kuşlar ve arıların yok olmasıyla meyve yetiştirmenin imkansız hâle gelmesine yol açacak.