Enerji Günlüğü - Ankara’nın Akyurt ilçesinde Entegre Atık Yönetim Tesisi kurulacak. Tesiste tehlikeli ve tehlikesiz atıkların yanında yılda 50 bin ton güneş paneli, diğer elektrikli ve elektronik atık da geri dönüştürülecek.
Ankara’nın Akyurt ilçesinde Akademi Çevre Entegre Atık Yönetimi Endüstri A.Ş. tarafından Entegre Atık Yönetim Tesisi kurulup işletilmesi planlanıyor.
26,5 milyon TL değerindeki proje kapsamında, çevresinde sanayi tesisleri bulunan 12 bin metrekarelik alanda tehlikeli-tehlikesiz atıkların fiziksel yöntemlerle ön işleminin yapıldığı ve geri kazanıldığı entegre bir tesis kurulacak.
ATY ÜRETİMİ YAPILACAK
Proje kapsamında geri kazanım dışında atıktan türetilmiş yakıt (ATY) üretimi yapılması da planlanıyor. ATY, plastikler ve biyolojik olarak parçalanabilen malzemeler dahil olmak üzere hem ticari hem de evsel atıklardan üretilen bir yakıt kaynağıdır. Bu yakıt daha sonra elektrik santrallerinde fosil yakıtlara bir alternatif olarak kullanılabiliyor.
GÜNEŞ PANELLERİNİN GERİ DÖNÜŞÜMÜ DE YAPILACAK
Kurulacak olan tesiste, güneş enerjisi santrallerinde ömrünü tamamlamış güneş panellerinin geri dönüşüm işlemleri de yapılacak. Tesiste yılda 50 bin ton ömrünü tamamlamış güneş paneli, diğer elektrikli ve elektronik atığın geri dönüşümü sağlanacak.
Tesise gelen atık güneş panelleri, tesis girişinde radyasyon kontrolü yapılarak tesise kabul edilecek. Bu atıklar gruplarına göre ayrılacak ve depolanacak. Panel üzerindeki konnektöre bağlı iletken kablolar bağlantı kutusundan yetkili personel tarafından kesilerek ayrılacak. Hücrelerin yer aldığı kısmın, alüminyum ve cam kısımlarından ayrılması gerçekleştirilecek. Cam ve metal kısmın geri dönüşümü tesiste bulunacak olan diğer geri kazanım ünitelerine gönderilecek. Geriye kalan malzemelerin ise hücreler arasındaki bağları gevşetilecek ve ayırma işlemi yapılacak. Daha sonra açığa çıkan parçalar sevkiyat için depolanacak ve son olarak sevkedilecek.
Enerji Günlüğü